sourze.se

Rymden tur och retur för ett äpple

Det okända kom närmre. Europa-Amerika: två månader. Jorden-Månen: fyra dagar. Rymddjuren som gjorde det möjligt förärades med frimärken och äpplen.

Det okända kommer närmre. Columbus reste med skeppet Santa Maria på sin stora resa till det okända. Båten skulle nätt och jämnt få plats i en 25-metersbassäng och resan tog två månader.
För trettiofyra år sedan åkte tre män i en plåtburk till månen. De for rakt ut i det okända dit ingen människa varit tidigare. Resan tog bara fyra dagar.

Sent 60-tal, 1969, en hoppfull tid. Nu skulle månen få amerikansk flagg och den var bara fyra dagar bort.
De enda som varit bortom det blå tidigare var några hundar, katter, några apor, ekorrar och marsvin. Och så några växter förstås. Nu skulle människan ut. Ja, ni vet ju hur det gick sedan. Men vad hände innan? Med dem som varit i förtrupperna?

Åtta år innan de tre männen for iväg i sin plåtburk, åkte chimpansen Ham ut i rymden. I Nasas bildarkiv finns en svartvit bild. Ham har just kommit välbehållen tillbaka till jorden och får nu ett snaskigt äpple som belöning. Han har färdats i över 20 000 kilometer i timmen, upplevt sju minuters viktlöshet och fått känna på nära 15 G vid inträdet i jordens atmosfär.

Han sitter i sitt rymdsäte och har fortfarande på sig sin rymddräkt. Nu kommer belöning. Äpple. Han ler och sträcker sig begärligt med båda armarna efter den goda frukten. Här kommer god frukt Ham! Välkommen tillbaka till paradiset! Duktig apa.

Två år senare fick en herrelös katt som plockats upp från Paris gator sitt livs överraskning. Han fångades in, fick namnet Felix och hamnade så småningom på en uppskjutningsarena i Algeriet. Han skulle nämligen bli den första kissen i rymden.
På nästan 20 mils höjd delades rymdraketen. Spetsen, där katten fanns, lossnade, en fallskärm vecklade ut sig och så bar det av hemåt igen.
Elektroder som man satt fast i katthjärnan registrerade och rapporterade vad som hände i Felix huvud under äventyret.

Ett bjärt frimärke från Comorerna har förärat rymdkissen berömmelse. Han har blå ögon och verkar le åt oss på pappersbiten och på hans huvud sticker mätapparaturen ut som en liten sockerbit mellan öronen.

Ham var nästan fyra år när han gjorde sin stora resa. Efter sin rymdkarriär pensionerades han. Under tiden som de tre vise männen for till månen, inte för att det var lätt - utan för att det var svårt, så satt Ham på Washington Zoo och åt frukt.
Djurrättsaktivister tyckte att det var fel att Ham satt i en trist bur och bara hade en bilring att leka med. Kanske apor som varit på äventyr i rymden har andra anspråk på tillvaron? Vad sägs om en komet att leka med? Inte ska väl rymdapor behöva ha lika trist som vanliga apor?

1981 flyttades han till ett annat Zoo i North Carolina. Där fick han chimpanskompisar och hann tillbringa två år innan han dog 27 år gammal.

Efter sin död gjorde han en sista resa, denna gång västerut. Hans begravdes i gräsmattan vid entrèn till Space Hall of Fame i New Mexico. Där ligger nu rymdapan Ham under en betongplatta. I museets shop kan du köpa fluffiga mjuka rymdapor att gosa med om det skulle kännas ensamt när det skymmer.

Världen kom närmre. Månen fick amerikansk flagg och Columbus kommer aldrig få reda på hur det egentligen var med hans upptäckt.
Ham, apan som reste bortom det blå, finns förhoppningsvis i en himmel full av goda äpplen. Vila i frid!


Om författaren

Författare:
Helen C Ohlsson

Om artikeln

Publicerad: 08 aug 2003 14:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: