sourze.se

Gul lapp - en bragd

Det var länge sedan det var vinst varje gång när man sökte kontakt med sjukvården. Man måste vara ihärdig, envis och listig, ha en stor portion tur för att etablera kontakt nu.

Att promenera ut från vårdcentralen med en gul receptlapp har blivit en bragd.
-Titta där går en som lyckades! En som tog sig hela vägen!

Jag försökte förnya ett recept på vanlig astmaspray. Lättare sagt än gjort. Jag bytte vårdcentral två år tidigare. Den nya vårdcentralen kan absolut inte skriva ut något om jag inte först besöker läkaren i egen hög person.

När man är sjuk går det knappt att få tag på en läkare. När man är frisk och egentligen inte anser sig behöva träffa en läkare, måste man träffa en läkare. Logiskt eller?

Den sista halvtimmen av telefontiden tar slut. Läkaren svarade inte. Det var inte upptaget. Man kunde inte lämna något meddelande eller ställa sig i kö och man får absolut inte ringa efter telefontiden. Vad gör man?

Detta måste vara en stor och väl dold friskvårdskampanj som pågår i det svenska samhället. De vill att det ska längta oss bort från de rosa kölapparna, blå skoskydden och istället drömma oss hem till falu rågrut med light-smör och gåbortgym med barbadosmusik.

Lite senare försökte jag ringa till ett sjukhus för att boka tid. En maskin svarade och sa med uttråkad ton att man skulle vara så god och försöka senare. Det gjorde jag. Rösten upprepade att jag skulle ringa senare vilket var lättare sagt än gjort. Femton, tjugo påringningar och fyrtio minuter senare var telefontiden slut. Ridå.

Nästa morgon ringde jag växeln och frågade varför man inte kom fram. Hon svarade att de nog hade fullt upp. Men jag kom ju inte ens fram till kön sa jag. Får det verkligen vara så att man inte en få ställa sig i kön ens?
Ja, de hade väl mycket att göra upprepade hon. Men i hälso- och sjukvårdslagen står det ju att sjukvården sa vara tillgänglig och det är den ju inte om man inte ens kan ta sig fram till kön. påpekade jag. Hur ska jag göra för att boka en tid om jag inte ens kommer fram till kön?
Du får väl ringa igen då, svarade hon surt.
Då känns det som om man är en trist figur som Kafka hittat på.

Man funderar på hur de kommer fram till sådana här smarta sparåtgärder. Hur snackar det på mötena? Sitter de där på lorryvis och säger:
- Jag har kommit på något skitbra! Vi stänger ned kontakten till tidbokningen under hela telefontiden. Och sen har vi en telefontid men låt för fasen inte någon nisse ställa sig i kö till den!
- Det är ju underbart! Och så tycker jag att vi ska försöka få hit framförallt de friska patienterna. Då blir det riktigt kul för dem som sköter budgeten.

Bort med vårdpaketen och fram med sparpaketen. Något galet är det med sjukvården idag. Och stackars satar som måste sitta där, ta emot reaktioner på sparpaketen och höra på ditt och mitt gnäll med en tarvlig lön för mödan.

Att vara i kontakt med svensk sjukvård är som att hamna i ett filosofiskt gränsland. Är du frisk - sök en läkare. Är du sjuk - ring för allt i världen inte till oss. Här är numret - fast ingen svarar där och du kan inte lämna något meddelande och absolut inte ringa efter tillåten telefontid.

Om du är en som tagit dig hela vägen och får promenera ut från vårdcentralen med den magiska solgula lappen i handen är du en av dem som förstått koderna och kan ta dig fram. Välanpassad och under tillfrisknande. Svensk sjukvård AB 2003 är för the lucky and the strong - och för de friska förstås. Darwin kunde inte ha tänkt ut det bättre.


Om författaren

Författare:
Helen C Ohlsson

Om artikeln

Publicerad: 05 aug 2003 11:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: