sourze.se

Muslimer i vardagen: Del VI

Vänskap & umgänge.

Vänskapliga relationer med människor där vi upptäcker och lär oss av och genom varandras olikheter är en betydande del av livet och Gud upplyser oss om detta i följande vers: "Människor! Vi har skapat er av en man och en kvinna, och Vi har samlat er i folk och i stammar för att ni skall lära känna varandra. Inför Gud är den bäste av er den vars gudsfruktan är djupast. Gud vet allt, är underrättad om allt." Koranen 49:13

Vänskap och bekantskap bör dock alltid syfta till att relationen leder till något gott och att den man umgås med påverkar en positivt. Om vänskap skulle medföra att man bryter mot islams påbjudna levnadsregler eller om vänskapen har en negativ påverkan på ens tro bör den inte fortgå. Detta förklaras tydligt i följande vers som lyder: "Du kan inte finna sådana människor som tror på Gud och den Yttersta dagen och som samtidigt söker vänskap med dem som trotsar Gud och Hans Sändebud..." Koranen 58:22 Profeten poängterade också vikten av att vara noggrann i sitt val av vänner då han berättade att:

... Liknelsen av en god kamrat i ditt sällskap i jämförelse med en ond, är likt en myskförsäljare och en hovslagares blåsbälg; från den första kommer du antingen att inköpa mysk eller ta del av dess goda lukt medan blåsbälgen antingen kommer att bränna dina kläder, ditt hus eller låta dig erhålla en dålig och otäck lukt därav1.

Och när man väl valt att umgås med någon så bör man se till att vara en god och sann vän som håller sina löften och tar sitt ansvar. Profeten sade nämligen:

... Tvista inte med din broder2, gör inte narr av honom, och lova inte att träffa honom om du sedan inte fullföljer detta.3

Eftersom vänskap och umgänge är så stor del av livet bör man också se till att vänskap för en själv innefattar en positiv utveckling eller berikning och inte endast ett tidsfördriv utan mening och syfte då Guds sändebud poängterar att:

... Inget gott utkommer från tomt prat4. samt att:

... Den som tror på Gud och den Yttersta dagen bör tala gott eller tiga5.

Vänskap enligt islams lära bör även baseras på ärlighet och ömsesidig förståelse där man ger varandra goda råd och ständigt uppmuntrar varandra till det som är gott och inte baktalar varandra. Detta påpekade profeten Muhammad:

... Om du känner för att nämna din väns brister, nämn då dina egna brister först6.

Slutligen bör man också alltid vara aningen reserverad i sin vänskapsrelation och medveten om att relationer kan upplösas och nya oanade relationer kan komma att bildas i framtiden. Profeten gav därför följande råd:

... Var förbehållsam med kärleken till din vän, för en dag kan han komma att bli din fiende. Och var förbehållsam med avskyn till din fiende, för en dag kan han komma att bli din vän7.


--------------------------------------------------------------------
1 Al Bukhari, Muhammad Ibn Ismail, 1986, The translations of the meanings of Sahih al-Bukhari, Kazi publications, Pakistan. Volym 3, Bok 34, nr.314.
2 Begreppet broder syftar i detta fall på en trosfrände.
3 Al Bukhari, Muhammad Ibn Ismail, 1999, Imam Bukhari’s Book of Muslim Morals and Manners, Al-Saadawi Publications, USA. Hadîth nr.396.
4 Ibid. Hadîth nr.1313.
5 Ibid. Haidth nr.102.
6 Ibid. Hadîth nr.329.
7 Ibid. Hadîth nr.1328.


Om författaren

Författare:
Sonya M'Rad

Om artikeln

Publicerad: 04 aug 2003 10:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: