sourze.se

Stenarna rullar inte

Rolling Stones Globenkonsert 20/7. Slarvig. Girig. Trist.

Rolling Stones Globenkonsert 20/7. Slarvig. Girig. Trist.
Stenarna bör naturligtvis hyllas för det de gjort sedan 60-talet men söndagens konsert visade tydligt att de inte själv gillar att åka runt i sportlador och köra samma gamla repertoar. Mick vevade samma spattiga dansrörelser, högst tre olika slags viftningar på högerhanden, Keith skrällde på oavsett låtarnas karaktär och resten av bandet malde på. Doakören visste inte var de skulle göra av sina kroppar och sjöng ungefär lika bra. Brasset med Bobby Keys på sax var den ende som lyckades få musikalitet in i detta källarband, som vuxit till alltför stora proportioner.

Ett annat undantag var Micks intensitet under framförandet av deras sista hit, Dont stop. Men det gamla materialet verkade han helst ha avklarat så fort som möjligt och håva in våra pengar på. För publiken vill troligen höra Honky tonk women, Brown sugar etc, så kritiken faller antagligen till större del på de som inte vill höra annat, och Stones för att de inte kan eller vill stå emot de konservativa förväntningarna.

De fyra stenar som återstår, Jagger, Richards, Watts och Wood gick med -76 dock bildade ett märkligt vitt gubbgäng på scen med en stort avstånd till den nye basist som ersatt Bill Wyman. Darryl Jones, en rastalockig förhållandevis ung man som stod ensam i sin spotlight och mycket sällan filmades på videon bakom. Känslan av avståndtagande var stor till de fyra originalstenarna. Att de under hela sin karriär använt sig av de svartas musiktraditioner, blues, rnb, soul, disco och rocknroll gör avståndet inte mindre. Jones platsar inte men får ändå vara med.

Hemma ser jag på TV4:s dokumentär om Mick Jagger, om hans familj, låtskrivande, filmproduktion och kvinnor. Plötsligt slår det mig hur klok och talangfull han är. Hans soloskiva växer fram med döttrarnas hjälp och han ger sig in i flera nya musikprojekt med Bono, Wyclef Jean, Lenny Kravitz. Blir glad över hans ironi, energi och vitalitet. Men i Globen fick vi bara se dem gamla stenen bland de andra stå stilla, orörliga för vi vill inget annat och de vill ha våra pengar.


Om författaren

Författare:
Jan Sjunnesson

Om artikeln

Publicerad: 22 jul 2003 12:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: