sourze.se

De nya svordomarna

...tycker jag inte är någon lyckad import, nej.

Många skribenter på Sourze har tagit upp oskicket med att kalla tjejer för "hora". Jag håller med - det låter sällsynt illa och är ett kränkande tillmäle i mina öron. Tyvärr stannar det inte vid hora. På senare tid har ett antal svordomar lånats in från främmande språk, försvenskats och börjat användas flitigt i delar av den yngre generationen.

På originalspråken föreställer jag mig att de har en annan klang och används förhoppningsvis förmodligen? inte lika frekvent som här. Experimentlysten som jag är, har jag testat de få svordomar jag kan på främmande språk på vänner med aktuellt språk som modersmål och fått bannor för mitt språkbruk.

För mig var det bara ett ord, för dem var det mycket mer än så. Utländska svordomar är nog något man ska vara försiktig med om man inte behärskar de sociala koderna och resten av paketet fullt ut.

Kanske är det just den biten som saknas. Många främmande svordomar har kommit in och direktöversatts. För "translatorn" blev det ett tomt ord och ett språkligt experiment, för andra blev det nya uttrycksmedel varpå laborationen fortsatte.

Härom året lyssnade jag på en intervju med språkforskaren Ulla-Britt Kotsinas som förklarade det ökade bruket av könsord som svordomar med att ungdomarna tröttnat på våra svenska, tama och mesiga svordomar där vi vanligen nöjer oss med djävulen och hans boning som tema med variationer.

Naturligtvis använder inte alla unga och vuxna de nya svordomarna. Det är den förhoppningsvis lilla klick som gör det som får uppmärksamheten på sig. Dessvärre verkar trenden sprida sig.

Efter lite fältstudier på området kan jag nu presentera en lista över nya svordomar i bruk i vissa kretsar och på de flesta skolor. Vi som reagerar negativt på användandet av ordet "hora" kan lika gärna ta hela paketet. Observera dock att jag inte gör anspråk på att sitta inne med hela sanningen och att precis allt jag skriver är fullständigt och helt korrekt uppfattat.

Hora används ofta som tillmäle till tjejer, men kan också användas på killar. Jag tror mig förstå att ursprungsbetydelsen med invektivet är att uttrycka "en person som handlar eller beter sig omoraliskt".

Bög används desto oftare för att förolämpa killar. Det har inget med deras sexuella läggning att göra; tycks mest användas när någon avviker från en mycket snäv norm på ett eller annat sätt.

Att bete sig ungefär riktigt svinaktigt är att vara fittig. Hu!

Ska man knulla någon, behöver det numera inte nödvändigtvis betyda att man tänker ha samlag med vederbörande. Det betyder snarare att man har för avsikt att slå någon eller något sönder och samman.

Jag skulle kunna fortsätta, men väljer att sätta punkt för listan här. Om listan kan sägas spegla vissa tendenser i vårt samhälle, vill jag tolka det som en gryende känslokyla och råhet. Jag har full förståelse för att sex blir något nytt och spännande under tonåren och att det följaktligen har en viss inverkan på val av samtalsämne ungdomar emellan, men vart har det privata tagit vägen?

Det kanske börjar växa mossa på mig, men jag är av uppfattningen att det där med sex är något fint mellan två personer, följaktligen av privat karaktär och därför något man bör tala om med respekt och aktning - kort sagt med fina ord och inte högt med allt och alla.

Den som häver ur sig könsord med hög röst i alla möjliga sammanhang och med avsikt att förolämpa måste helt ha missat det vackra och fina inslaget i sex. Därför hoppas jag att det stannar vid en marginell del av befolkningen. Visst har vi alla våra drifter och behov, men vi är också människor - inte djur.

Vad jag definitivt ogillar är att höra småbarn häva ur sig könsord. De har ingen sexualitet eller vuxet känsloliv. Låt dem istället få vara barn, leka och njuta av livet på barns vis. Deras tid kommer. Till dess är barn är duktiga nog på att säga elaka saker med de ord de normalt har i sitt ordförråd och det räcker med dem.

Vad jag inte förstår är att det finns tjejer som kan kalla varandra för saker som hora eller fitta och få det att låta som vore det naturliga ord i en konversation väninnor emellan. Tjej eller kille spelar ingen roll; oavsett vem som säger vad, tycker jag det är tecken på råhet och ett rent ut sagt primitivt beteende.

Jag har också, till min stora förvåning, hört killar kalla sina flickvänner för både det ena och det andra och tjejen och alla hennes väninnor fann sig glatt i det utan minsta protest. Inte ska man väl finna sig i att bli föremål för vulgära tillmälen? Nej, protestera högljutt mot allt sådant!

Att nya ord lånas in och får fäste i svenskan stör mig inte det minsta. Vårt språk går inte under för det, utan lever och utvecklas genom detta. En del är modeord och används flitigt ett tag av till exempel ungdomar. Ungdomar vet vad som är rätt språk, men använder naturligtvis modeorden både som markör och för att de understundom retar de vuxna. Det hör till och så ska det också vara. Det är först när de nya inneorden står för något som är kränkande, vulgärt och rått - inte bara som ord utan också beteende och synsätt - jag tycker att det är dags att reagera kraftigt. Är vi är på väg åt det hållet? Vart vi än är på väg tycker jag det börjar bli hög tid att reagera mot alla sexuella tillmälen.


Om författaren

Författare:
Staffan Huss

Om artikeln

Publicerad: 18 jul 2003 11:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: