sourze.se

Legalisera heroin

Vi bör snarast dra igång försöksverksamhet med gratis / subventionerat heroin för tunga missbrukare.

Är jag galen? Vad fan är det karln säger? Jag ska förklara mig, såklart. Jag har de senaste två åren engagerat mig lite vad det gäller narkotikapolitik och läst på en hel del om hur olika droger fungerar, vad de gör för skada etc. Jag har även läst en hel del om hur narkotikapolitiken ser ut i andra länder och vad de har för problem och framgångar. Nu tänkte jag ta upp ett framgångsrikt exempel, nämligen Schweiz.

Alla siffror jag nämner är från en artikel i tidningen The Guardian. Du kan själv läsa artikeln och flera andra som är mycket kritiska mot förbudspolitiken som bedrivs i exempelvis England.
Länk: guardian.co.uk

Okej, Schweiz var det.

1994 började Schweiz skriva ut gratis heroin till personer som var tunga missbrukare och hade vart det en längre tid. Dessa missbrukare hade inte haft någon framgång med traditionell behandling metadon till exempel och att stoppa dem i fängelse med jämna mellanrum gav heller inga resultat. En kriminolog fann 1998 att de personer som ingick i testets inblandning i inbrott och rån hade minskat med 98 procent, snatteri, stöld och häleri med 88 procent, försäljning av lätta droger hade minskat med 70 procent och tunga droger med 91 procent. Som grupp hade deras kontakt med polisen minskat till en fjärdedel.

Samma goda resultat kan även Tyskland och Holland visa upp med liknande försök. Utöver att brottsligheten för dessa personer som grupp minskat kraftigt så mådde även användarna mycket bättre. Detta beror på att om heroinet är rent och kontrollerat så är alltså heroin en ofarlig drog, även om det låter motsägelsefullt.

I en av försöksgrupperna har nu 22 procent valt att avstå från alla illegala droger.

Varför är egentligen heroin olagligt? Den 3 April 1924 så hölls ett kongressförhör i USA där mängder av experter vittnade under ed om att heroin skapade galenskap, att den dödliga dosen bara var marginellt större än den "vanliga" dosen etc. Dessa vittnesmål låg i stort bakom förbudet i USA och även den nationens senare offensiv i drogfrågan.

Problemet var bara att de flesta fakta som presenterades helt enkelt saknade vetenskapligt stöd! Länk: guardian.co.uk
0,2763,506559,00.html

Heroin är alltså ofarligt om det hanteras som det ska, av läkare. På svarta marknaden däremot, där varje gram är värt stora pengar, blandas det ut med paracetamol, sand och annat mysigt som man inte vill ha i sin kropp. När en heroinist har stulit så att han kan köpa sitt heroin så spelar han rysk roulette, eftersom han inte kan veta att det heroin han får är rent. Han kan inte ens veta hur starkt det är och vilken dos han ska ta och riskerar därför alltid att överdosera.

En stor del av de problem som heroinister har beror på att de injicerar med skitiga nålar, något som alltså svenska staten fram tills nyligen tyckte var det bästa sättet att göra det på, eftersom sprutbytesprogram inte var tillåtna. Man tyckte att en hel grupp människor ständigt skulle riskera att få HIV och Hepatit C hellre än att ha ett billigt program för att minska risken för dessa människor att bli sjuka.

Faktum är att den dödliga dosen Alvedon är lägre än den dödliga dosen Heroin och Alvedon säljs receptfritt på apoteket! Alvedon har en fix övre dos per 24 timmar och om du skulle dubbla denna riskerar du leverskador och din egen död, men om du dubblar dosen heroin så blir du bara sömnig och inte mycket mer.

Vad tjänar vi på att skriva ut heroin till tunga narkomaner? Framför allt, och det här är viktigt, så slår vi undan benen på den svarta marknaden. Om de som fastnat i ett tungt missbruk kan få tag på drogen billigt, kanske till och med gratis, så finns inga pengar att tjäna för de kriminella syndikat som drar in enorma summor pengar på den illegala försäljningen. Gemensamt för alla illegala droger är att de är relativt billiga att framställa, men eftersom de är just illegala så är priserna abnormt höga.
En annan önskvärd effekt av legalförskrivning av heroin skulle vara att heroinisten inte behöver stjäla för att ha råd med sina droger. Förstå vilken effekt detta skulle ha på till exempel villa-, bil- och lägenhetsinbrott i hela Sverige. Betänk hur mycket snatterierna skulle minska.

De som mest av allt vill ha kvar ett förbud mot heroin och alla andra droger, det är kriminella, för om det vore lagligt, då skulle deras främsta inkomstkälla försvinna.

Förskriv heroin till heroinister, för både deras och vår skull.


Om författaren

Författare:
Tommie Nygren

Om artikeln

Publicerad: 15 jul 2003 14:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: