Delat barnbidrag på tiden
Familjeminister Berit Andor välkomnar en utredning om delat barnbidrag SvD 030626. Det var verkligen på tiden.
Den svenska familjepolitikens välvilja mot mäns deltagande i familjelivet motarbetas av lagstiftningen. En tydlig "maternalism" favoriserar mödrar framför män i frågor om barnbidrag, underhåll och folkbokföring.
I grundlagen, Regeringsformen 2 kap, §16, stadgas det att "lag eller annan föreskrift får ej innebära att någon medborgare missgynna pga sitt kön". Men i lagen om barnbidrag från 1947 står modern som betalningsmottagare. Annan kan komma ifråga, t ex fadern, men då måste domstolsbeslut till. Det är omöjligt att få bidraget utbetalt till båda även om båda skulle önska det. Idag är nästan alltid mödrar betalningsmottagare oavsett om barnen bor hos fadern halva tiden eller t.o.m. heltid.
När lagen skrevs på 40-talet var socialminister Yngve Möller klok nog att ge mödrarna denna rätt till ekonomiskt hushållsansvar, något som tidigare varit männens privilegium. Men idag ett halvt sekel senare ter det sig orimligt att mödrar ska vara ensamma om att förfoga över vad som samhället ska ge till stöd för barnets uppväxt.
Normen borde vara att det finns två föräldrar vid födelsen och att båda är lika ansvariga. Undantag kunde medges om något annat alternativ finns än att båda ansvarar för barnet inom kärnfamiljen eller vid växelvis boende och gemensam omvårdnad. Samhället ger idag fel signal när det ställer modern som norm.
Riksförsäkringsverket RFV analyserade frågan förra året "Delat barnbidrag", nr 2000:3 och kom fram till att dagens system är otidsenligt, orättvist, icke jämnställdhetsbefrämjande etc. De föräldrar läs pappor som försökt klaga på systemet hos försäkringskassa och länsrätt har inte kunnat gå vidare till kammarrätt då lagen ligger fast. Saken kommer därför inte kunna prövas i Sverige som saknar en författningsdomstol där lagar kunde prövas mot varann, i detta fall barnbidragslagen och grundlagen.
Jag har gjort en anmälan till Europarådets domstol för mänskliga rättigheter i Strasbourg, men den avvisades nyligen. Istället ligger ärendet hos regeringsrätten som bör kunna utröna om den svenska barnbidragslagen krockar med den konvention i Europadomstolen protokoll 7, artikel 5 Sverige skrivit under, där man ska tillgodose föräldrar samma rättigheter ifråga om sitt barn oavsett civilstånd. RFVs tjänstemän välkomnar en sådan prövning.
Folkbokföring
Barnbidragets utbetalningssystem bygger på att barnets vårdnadshavare är en och finns på samma folkbokföringsadress. Vid separation indelas föräldrar i två kategorier, sk boförälder med samma folkbokföringsadress som barnet, oftast modern och umgängesförälder oftast fadern. Barnet kan vara lite eller mycket hos båda, det spelar ingen roll för bokföringen och utbetalningen. Men det är avgörande för underhållsskyldigheten från umgängesföräldern som är minst 1174 kr/mån per barn. Boendeföräldern kan få domstolen att tilldöma ytterligare belopp vilket kan bifallas av rätten även utan särskilda skäl för dyra omkostnader vilket vi känner till väl.
Föräldrarnas relation till barnet regleras av domstol om tvist föreligger. Är barnet kortare tid än en tredjedel hos umgängesföräldern har denne bara så kallad umgängesrätt med sitt barn. Är tiden längre kan umgängesföräldern ansöka om att få saken prövad som växelvis boende. Enligt RFVs allmänna råd föreligger växelvis boende om barnet är längre än en tredjedel av tiden hos umgängesföräldern och inget underhåll ska utbetalas från denne.
Men det är inte säkert han vinner. Ett beslut i Högsta Domstolen NJA 1998, s 267 medger undantag för hänsyn till andra ospecificerade faktorer. Det finns flera fall där pappor förlorat trots att de har sitt barn 50 eller t.o.m. mer. De får ändå betala fullt underhåll, gå miste om halva barnbidraget och kanske ändå betala kläder, skor etc om boföräldern inte gör det.
Kritik
Utredningen Ur fattigdomsfällan SOU 01:24 har kritiserats på dessa punkter av föreningen Söndagsbarn. Man har där kommit i kontakt med ett flertal fall där umgängesföräldern kommer i kläm mellan betalningsskyldigheten enligt föräldrabalken och reglerna om underhållsstöd. Detta gäller särskilt om frågan om växelvis boende förekommer. Boföräldern har stora möjligheter att manipulera systemen när det gäller att få ut pengar på något sätt av umgängesföräldern. Detta visar klart en dom om underhållsstöd från kammarrätten i Stockholm den 2 maj 2001 mål 2914-2000.
Uppdelningen i boende- och umgängesförälder har kritiserats sedan den tillkom. Många fäder ser sin värld krossas när de reduceras till en andra klassens förälder trots att de varit lika ansvariga och deltagande i barnets fostran fram till separation. Sverige har skrivit under Barnkonventionen där 18 § föreskriver att "konventionsstaterna skall göra sitt bästa för att säkerställa erkännandet av principen att båda föräldrarna har gemensamt ansvar för barnets uppfostran och utveckling". En fortsatt uppdelning i bo- och umgängesföräldrar leder bort från sådana ambitioner.
Vänsterpartiets avvisar delat barnbidrag med att kvinnor mister makt. En ursäkt som bygger på att makten i framtiden ska vara hos kvinnorna vad gäller barn och familj. Mycket nedslående, konservativt och dumt.
Den svenska jämnställdheten har nåtts tack vare ett engagemang hos både kvinnor och män för sina barn. Men lagstiftning och praxis släpar efter och styrs av ett maternalistiskt genuskontrakt där män ska hållas utanför barnens liv. Jag uppmanar minister Andnor att se över lagstiftningen så att den harmonierar med dagens ansvarsfulla medborgare och föräldrar oavsett kön.
Jan Sjunnesson
Webbtips:
www.sondagsbarn.com
www.ufr.org
Av Jan Sjunnesson 09 jul 2003 13:48 |
Författare:
Jan Sjunnesson
Publicerad: 09 jul 2003 13:48
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå