sourze.se
Artikelbild

Tv-avgiftsskolket: 500 000 000 kronor!

...

I Sveriges riksdag råder en enighet om att fria och kommersiellt oberoende kanaler säkerställer den fria åsiktsbildningen i ett demokratiskt samhälle. Detta är en anledning till att vi har Public Service vilket innebär ett reklamfritt och oberoende programutbud i radio och television.

Enligt lagen om tv-avgift ska alla som har en tv-mottagare betala tv-avgift. Tv-avgiften, som finansierar det Public Service-utbud SVT:s och SR:s reklamfria radio/tv-kanaler erbjuder, är för närvarande 2003 1 812 kronor om året per hushåll.

Radiotjänst i Kiruna som hanterar våra tv-avgifter hävdar att två procent av landets hushåll saknar tv-mottagare samt att cirka tio procent av de som har tv-mottagare INTE betalar den lagstadgade avgiften. Då det enligt Statistiska Centralbyrån SCB år 2000 fanns ungefär 3.1 miljoner hushåll i Sverige innebär det att cirka 300 000 hushåll med tv-mottagare skolkar från tv-avgiften, alltså ett intäktsbortfall på drygt en halv miljard kronor om året!

Radiotjänst fokuserar dock på ökade nettointäkter samt att klara sina delmål och är inte intresserade av att "botanisera i procentandelar". Enligt beslut i Riksdagen ska man ta in 250 mkr mer i nettointäkter under fyraårsperioden 2002-2005 jämfört med nivån år 2000.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 24 jun 2003 13:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: