sourze.se
Artikelbild

Liberalism är mesigt

Ideologin för de som inte vågar ta ställning, välkommen till Liberalismen!

Kanske ska man börja med att förklara vad liberalismen står för innan jag hoppar på hela ideologin. Med risk för att du skall somna av uttråkningen, här kommer beskrivningen, så kort som det går: Först ett citat från folkpartiets hemsida "Liberalismen innebär en tro på fri ekonomi, kunskap och utbildning, trygg vård och omsorg, respekt för individen samt internationalism." Sedan vidare, liberaler tror på allas frihet och rätt att välja.

Där, förklaringen är slut, vakna!

Nu börjar vi med det vi har satt oss i sinnet att göra. Skratta åt liberaler. Det hela är ju helt klart sockersött, slår vad om att Leijonborg har rosa gardiner på kontoret.

Frihet åt alla, valfrihet åt alla, frihandel åt alla, en jäkla massa "fri" men så slår verkligheten till. Liberaler skrattar åt kommunismens Utopi, sanningen är att de har samma mål. En utopi där alla är fria att göra vad de än vill, så länge som man inte bryter mot lagarna då alltså. Antar att man inte är så fri längre då... Kanske finns det sådant som fri inom regelverkets och moralens ramar? Fast då är det väl inte riktig frihet? Borde människan vara helt fri? Frågor som liberalerna nog inte vill ställa.

Motsägningsfullt så det stinker om det och ändå är liberalerna mäktigare än på länge. Absurt. Som liberal kan man väl inte ta ställning för någonting i rädsla av att man skall inskränka någon annans "frihet". Förklara för mig varför jag skulle leva i en sådan värld. Detta faktum, att verkligheten är en helt annan än den bild av liberalism som anhängarna vill ge ut är välkänt också på "insidan".

Återigen folkpartiets hemsida.

"En vanlig fråga vi i folkpartiet får är denna: "Kan ni ge konkreta exempel på åsikter ni har som kan direkt härledas till den liberala ideologin?"

Svar: Vi vill förstås att man ska kunna säga att allt vi gör och tycker i folkpartiet är per definition "liberalt". Så är det dock inte alltid - politikers vardag är många gånger att behöva göra svåra prioriteringar - vad vi har råd med, vad är näst bäst, vad är minst dåligt."

Sedan ett patetiskt "Men ofta kan en liberal känna vad som är liberalt sinnad politik." Jag skrattar högt varenda gång jag läser citatet. Tydligen för de en så svag politik att de måste påminna sina medlemmar om att de faktiskt ofta kan känna igen sin egen ideologi.

Liberalism, låter fint, i teorin. I verkligheten har alla människor åsikter om både det ena och det andra. Man slår till med "allas rätt att välja", men vad händer om människor väljer det ni, liberaler, inte vill ha? Som till exempel kommunism, nazism eller varför inte fanatism? Ni försöker förhindra, inte bara dessa grupperingar utan många andra, att komma till tals. Det är väl inte liberalism? Ni står ju då som hinder för människans fria val.

Just argumenten ovan kommer att användas för att slakta mig. De kommer att kallas dåliga exempel för att "ingen vill ju ha nazister, kommunister eller fanatiker ändå". Vid diskussioner med vännerna har man ofta hört, "men så kan du inte säga" Jag ställer samma fråga som jag ställde då, varför? Varför kan jag inte säga så? Människan är ett djur som skyr frihet lika mycket som fångenskap, detta är min mening men jag är öppen för diskussioner. Kan någon liberal där ute övertyga mig om motsatsen, kan någon liberal övertyga mig om att liberalism verkligen fungerar?

Liberalism står för bättre att inte stå för någonting, att inte ta ställning, för då inskränker man inte på någons frihet. Jante förkroppsligad. Välkommen till liberalismen, var det inte så?


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 24 jun 2003 09:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: