sourze.se

Kamphundar - också vapen!

Man borde införa någon form av licenssystem för hundar.

Debatten har rasat i några år. Framförallt är det kvällstidningar som blåser upp sensationsrubriker så fort någon blivit attackerad av en stor hund. Vänner av ordning passar snabbt på att hävda att det inte finns någon ras som heter kamphund, utan att det är en hund som tränats till detta beteende av sin ägare. Jag håller med om detta, men man kan nog se att vissa hundar är överrepresenterade när det gäller de attacker som får allvarliga konsekvenser. En tax kan inte bita lika illa som en rottweiler, det är ett faktum som beror på storleken.

När en hund gått till attack brukar dess ägare försvara sig med att den aldrig gjort så tidigare, att det är en snäll hund som tycker om barn, att det är fel på kopplet eller halsbandet som brast. Har hunden varit lös är ursäkten att hunden alltid kommit på inkallning tidigare.

Det finns många hundrädda människor i Sverige. Personer som byter trottoar när det kommer en hund. Dessa personer måste respekteras. Den som är ute och går med en hund måste kunna se till att andra personer kan passera ostört. Men väldigt ofta ser man ägare som bara hänger efter i kopplet, som låter hunden bestämma och bara följer efter. Det är hunden som är ute och går med husse eller matte. Vad händer om den hunden får för sig att gå till attack? Skulle husse eller matte ens hinna försöka stoppa den?

De flesta är överens om att det inte är hundens fel, utan ägarens, om en hund attackerar. Vissa hundar är farligare än andra, men i slutändan är det ett ägarproblem. Frågan är vad man kan göra åt problemet? Ett förslag gällande hundkörkort har varit på tapeten, men har fått mycket kritik. Man menar att de som har farliga hundar, och som är dåliga hundägare, ändå inte skulle bry sig om ifall de hade körkort eller ej. Det finns ju många som kör bil utan att ha körkort. Det finns många som har vapen utan att ha licens.

Jag tycker definitivt att man borde införa någon form av licenssystem för hundar. Jag trycker dessutom att man ska ha olika krav för olika hundraser. De som vill ha stora brukshundar skulle behöva gå igenom tester som är specifikt anpassade för denna typ av hundar. Det borde dessutom vara krav att man går vissa kurser med hunden. Andra krav kan gälla för hundar som är tänkta att använda i jakt. För sällskapshundar av mindre raser kan man ha andra krav som är anpassade för denna typ av hundar.

Naturligtvis fungerar inte ett licenssystem om det inte finns en kontrollmyndighet. Polisen har för mycket att göra som det är nu, och det är det som talar emot licensförslaget. Men vill man komma åt ett samhällsproblem måste resurser satsas på problemet. Man kan ju tänka sig att man tar ut en licensavgift på hundägarna som finansiering av kontroller. Jag anser att det ska vara möjligt för en kontrollant att stoppa en hundägare på gatan och kontrollera om denne har licens för sin hund. Om inte ska böter utdelas och hunden tas om hand.

Ett annat sätt att försöka förhindra attacker är certifiering hur många kilo koppel och halsband klarar av. Varje del, halsband, fästen, krokar och koppel måste klara många kilo för att hålla. Det hjälper inte med ett starkt koppel om halsbandet är svagt. Inom vissa bostadsområden gäller koppeltvång -eller munkorg. Detta tycker jag är rimligt. Det ger hundägaren en valmöjlighet. Tyvärr räcker det inte alltid.

För att ha ett vapen måste du ha licens, men inte för en hund som kan bita ihjäl dig eller någon annan.


Om författaren

Författare:
Camilla Johansson

Om artikeln

Publicerad: 14 jun 2003 14:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: