sourze.se
Artikelbild

Surfa till dig skadestånd på JK:s hemsida

Herregud! Ska jag skratta eller gråta?

På internet hittar jag en sida Länk: jk.se som är Justitiekanslerns hemsida. Under rubriken "Frihetsberövande" ger JK oss surfare en detaljerad upplysning om hur man kan begära ersättning för felaktigt frihetsberövande. Inte nog med detta utan där finns även möjlighet för surfaren att ladda ned en ansökningsblankett om ersättning för felaktigt frihetsberövande. På blanketten finns flera rutor. En där man kan fylla i namnet av åklagarväsendet som "grep en på ett felaktigt sätt" en rutan där man kan fylla i konto nr dit man vill att "ersättningen" skall skickas. Alltså Justitiekanslern talar klart och tydligt om för oss att felaktiga frihetsberövanden sker, och om man beaktar hur mycket plats JK:s hemsida ägnar åt saken, kan man inte annat än att konstatera att JK förväntar sig många felaktiga frihetsberövanden i framtiden. Varför annars skapa en hemsida där man kan ladda ned ansökningsblanketten?

Nej, jag tror inte jag ska gråta – snarare känner jag för att garva. Jag tror på fullaste allvar att detta inte skulle inträffa i något annat land än vårt Sverige, där det ska finnas "papper" på allting. I det här fallet finns pappret klart tillgängligt i förväg, inför eventuellt skadestånd för felaktigt frihetsberövande INNAN DET ENS SKETT!!! Med andra ord säger JK till oss så här: "Tyvärr måste jag säga att det kan komma en dag då du blir felaktigt gripen, men den dagen kan du söka skadestånd hos mig här på min hemsida".

Somliga byråkrater kan tycka att det är bra att vi har en JK som förbereder sig på att utbetala skadestånd för felaktigt frihetsberövande, men jag undrar om det inte vore klokare av JK att, istället för att på detta fullkomligt idiotisk sätt annonsera om Sveriges misslyckanden och rättsväsendets tabbar, hellre debattera problemet om felaktiga frihetsberövanden med sina juristkollegor inom Justitiedepartementet och försöka påverka makthavarna till att ge Polisen och åklagarväsendet mera resurser, så att INGEN MÄNNISKA BEHÖVER BLI FRIHETSBERÖVAD PÅ ETT FELAKTIGT SÄTT! Frihetsberövande är det absolut hårdaste ingripande av en myndighet mot sina medborgares personliga integritet. Det ska inte finnas rum för misstag. Om det begås misstag skall man försöka förbättra systemet istället för att ladda upp systemet för fler misstag så som JK gör med sin "ansökningsblankett".

Genom sin hemsidas innehåll ropar JK ut för hela världen: "Vi i Sverige är ju ganska stygga. Vi griper folk på ett felaktigt sätt och låser in dem bakom lås och bom, men sen när vi ser att det blev fel blir vi snälla och ger dem möjlighet att surfa in på vår hemsida och begära skadestånd!"

Ursäkta, men jag kan inte låta bli att skratta!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 10 jun 2003 14:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: