Idag är börsen och aktiehandeln helt fri från kritisk analys. Man ser upp till börsmäklarnas aktieklipp och hetsiga, moderna tillvaro. Marknaden är bra, marknaden är inne, marknaden är en självklarhet. Men har verkligen aktiehandeln gjort sig förtjänst av denna ohöljda beundran?
Själv ryser jag av illamående vid blotta tanken på alla dessa begrepp som samhället tycks vilja tvinga på oss. Ty hur gagnar detta den stora breda folkmassan? Föga, skulle jag vilja säga! Jag vill sträcka mig så långt som att påstå att det varken gagnar folket, företagen eller Sveriges konkurrenskraft.
Innan jag på allvar låter kritiken hagla över marknaden vill jag bara tillägga att jag givetvis är medveten om att det också finns fördelar. Men de har predikats oemotsagda allt för länge, så nu låter jag riset vina med full kraft.
För vem känner arbetsro idag? Företagen? Näppeligen! De lider under aktieägarnas tunga ok som inte ger dem den handlingsfrihet som de behöver för att, på lång sikt, bygga upp en verksamhet som är lönsam. De allt för högt satta kraven på avkastning tvingar företagen att stagnera, att permittera, att nedrusta i stället för att investera. Kom ihåg att när de stora företagsjättarna säger upp tusentals anställda gör de sig inte bara av med kostsam arbetskraft, de gör sig också av med direkta eller indirekta kunder eftersom all försäljning förutsätter förekomsten av köpkraft. Den köpkraften är synonym med den enkle konsumenten, det vill säga du och jag.
Om jag blir uppsagd, inte köper jag en bil? Om jag permitteras är väl en ny mobiltelefon det sista jag prioriterar? Den förlorade köpkraften begränsar sig inte ens till de arma stackare som förlorar sina arbeten. Också de som får stanna kvar upplever den rådande osäkerheten så stor att alla inköp bortsett från de absolut nödvändigaste får vänta. Det är villkoren för den lilla människan som dikterar villkoren för tillväxten. Man kan inte bagatellisera bort grunden för all näringsverksamhet, så som företagen tvingas göra tack vare aktieägarnas hänsynslösa krav.
Jag ställer mig också frågande till vad nytta alla dessa börsanalyser ska resultera i. Vi har en uppsjö av finanstidningar med djuplodande studier av börsernas rörelser. I TV är det numer ett självklart inslag att börssiffrorna ska läsas upp. Varför? Finns det någon som med handen på hjärtat kan säga att vi lärt oss något av dessa studier? Ty om så vore, varför ökar inte tillväxten? Varför minskar inte arbetslösheten? Nej, det är bara tomma och fullständigt meningslösa siffror som vi med rynkad panna vill ge skenet av att vi förstår oss på.
Irakkriget resulterade i att börsen steg... och att den föll. OK, vi har lärt oss att krig påverkar aktiekursen. Vad ska vi med den kunskapen till? "Vi måste se till att undvika krig!" Yeah, right! Hör ockå ni hur fånigt det låter alltihop! Kan det verkligen vara sant att vuxna människor, sådana som man satte sin hundraprocentiga tillit till som barn, går omkring och på fullt allvar ägnar sig åt detta. Det är inte utan att man blir lite mörkrädd.
Av Per Ahlström 13 maj 2003 12:22 |
Författare:
Per Ahlström
Publicerad: 13 maj 2003 12:22
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Näringsliv, Politik & Samhälle, Näringsliv, våga, vägra, börsen, ska, någon, fatta, mod, ifrågasätta, marknaden, aktiehandeln | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå