sourze.se

Prislappar på människor

Vilket värde har Du?

Vi ser i tidningar och på TV hur olika lagar tolkas för vissa drabbade människor och hur påföljder utverkas för deras gärningsmän. Gärningsmännen kan vara andra människor, tjänstemän eller politiker och de drabbade är ofta en minoritet människor som en majoritet av de beslutsfattande i samhället, men även andra, har satt en prislapp på.

Ett reapris. Ibland halva reapriset. Det kan gälla en arbetslös, en sjukskriven, en bidragsmottagare, en låginkomsttagare, en fysiskt eller mentalt handikappad, en missbrukare, en hemlös, en prostituerad eller någon som ur "samhällets" synvinkel inte är en helt "fullvärdig" medborgare. Det kan också gälla invandrare eller det så kallade svaga könet, det vill säga kvinnor som dock uppenbarligen inte är i minoritet. Då är det mesta tillåtet.

Omtolkningar av lagar och med låga eller obefintliga straff för gärningsmännen. Social diskriminering kallas det. Och det finns tyvärr ingen generell lag för detta fenomen ännu så länge.

Den smyger sig lätt in i domstolar, på myndigheter och i politiska sällskap. Den gör sig hörd i de flesta sammanhang. Och den kan fortsätta att göra det, för dessa minoriteter har inget att sätta emot. I avsaknad av makt i form av medel och social status göre sig ingen besvär i de "stora" sammanhangen.

Vilket värde har Du? När tänker Du protestera?


Om författaren

Författare:
Ellen Lievet

Om artikeln

Publicerad: 09 maj 2003 15:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: