sourze.se

Reclaim your Life

Till dig som skapar kaos.

Vad är det som är så uppbyggande med att skapa kaos för att försöka uppnå rättvisa? Om du nu känner dig så orättvist behandlad och så lite sedd, varför då använda dig av våld och meningslös vandalisering för att visa din ståndpunkt? Den revolt du inriktar dig på har ingen förankring i den värld du befinner dig i eller går att hitta orsaken till i de omständigheter du lever under. Ungdomlig utanförskapskänsla och frustration kan härledas genom alla generationer, där frågan om rättvisa kan diskuteras, men knappast med de metoder du använder dig av.

Det är bara att konstatera att de uttrycksmedel som en del anhängare av Reclaim the Streets ägnar sig åt är så långt ifrån konstruktivt det går att komma. I själva verket har det ingenting med Reclaim the Streets att göra, utan bottnar istället i en oförmåga att föra en konstruktiv dialog om ett inre tillstånd. Det är inte gruppen du tillhör som berättigar ditt beteende, det är du själv.

Jag kan sträcka mig så långt att jag ser att det finns mycket rotlöshet, utanförskap och unga människor som saknar känslan av sammanhang och meningsfullhet, men att använda sig av våld kommer knappast lösa de problemen. Våld föder hat vilket föder förvirring och gör att fokus försvinner från det verkliga problemet. Det är klart att det är lättare att se orsaken till varför du beter dig som en idiot hos någon annan, men när du tar ansvar för ditt beteende kommer du kunna förändra dig och det samhälle du så föraktar.

Visst är ditt uttryck en spegling av det samhälle vi lever i, där frågor som medmänsklighet, välmående, respekt och tolerans kan diskuteras. Och visst får du säkert utlopp för en del av den frustration du känner genom att rikta den mot en till synes uppenbar orsak. Men istället för Reclaim the Streets, kanske du mer borde inrikta dig på Reclaim your Life. Eller: Gör upp med ditt eget inre kaos så kanske du kan finna det du söker i dig själv. Stå upp för vad du behöver, men ställ dig hellre i ett mottagande läge där du öppnar upp för dialog.

Jag dömer dig inte, även om jag starkt ifrågasätter dina metoder, men däremot så ser jag tydligt att du gör det svårare för dig själv genom att skaffa dig fiender bland de som är förutsättningen för att du ska få den bekräftelse och känna den tillhörighet som är din rättighet. I våldet och hatet gör du dig ytterst bara till fiende med dig själv.

Stå på dig och ge dig inte förrän du uppnår dina mål, men målet kan aldrig vara att skapa kaos.


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 08 maj 2003 10:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: