sourze.se

Frihet i pappersform

Både morot och piska.

I dagens samhälle finns något som ingen kan leva utan. Som ingen vill vara utan. Pengar. En tingest som sprang fram genom utveckling. En ersättning för en för tillfället obefintlig handelsvara, något som gjorde hela handelssystemet en bra bit enklare. Smidigare. Med mynten infann sig även något annat, det ekonomiska system vi kallar kapitalism. Ett system både hyllat och hatat. Vissa av dess kritiker har till och med velat gå så långt som att avskaffa pengarna, något som i det samhälle vi har idag, skulle vara en enorm tillbakagång. Det skulle inte dröja länge innan något snarlikt kom för att ersätta mynten och sedlarna.

Mynten och sedlarna har effektivt förslavat i det närmaste hela jorden och även genom sin maktposition gett upphov till en närmast religionsliknande förhållande till sig själv. Profit. Något som många av oss fått lida för. Både vår egen och andras. Den som vill vara fin får lida pin, som det heter. För pengar är frihetens variabel, frihet i pappersform. Det som gör allt möjligt. Gud.

Allt har sitt pris. Alla går att muta, det är bara en fråga om storlek. För storleken spelar roll. Det vet alla som sett Godzilla, eller Rocco Siffredi.

Med pengar ökar möjligheten till lycka, både materiell och andlig. De är bundna till varandra, genom att tillfoga materiell lycka kan man få ut andlig. Och vice versa, ibland. Dock är de inte alltid stigande med variablerna, en mindre rik är inte alltid mer bekymrad än en mer välställd. Dock är det oundvikligt att ekonomiskt utslagna, nästan alltid är oönskade. Hur många av oss är nära vän med en hemlös narkoman? Hur många av oss har varit hejdlöst förälskade i en? Snarare skyddar vi oss från dem, vi skyndar på stegen när vi möter dem på gatan, undviker dem. Vi har kodlås på dörrarna i våra hyreshus för att de inte skall kunna komma in och sova i vårt trapphus. I villaområden hyr man in vaktbolag för att hålla slöddret borta, i andra länder går man så långt att man bygger murar runt sina bostadsområden och låter dem bevakas av i det närmaste militära styrkor. Således är en hemlös narkoman per definition ond, som vill tillfoga alla ekonomisk skada.

I Stockholm låser man till och med de kommunala toaletterna för att inte hemlösa skall kunna sova där. Vem tjänar på det? Bor du på en kommunal toa?

Ty ju mer pengar man har ju mindre bunden är man av kapitalismen och dess representanters spelregler. Jag kan sitta här och ladda ner musik, böcker och filmer helt gratis, för jag har en dator och en internetuppkoppling. Jag behöver inte betala för att läsa Stupid White Men eller se Bowling for Columbine, för jag kan ladda ner dem om jag vill. För jag har så mycket pengar att alla mina grundläggande behov är tillfredställda och jag har pengar över, till min dator.

Den som saknar hem, säng, tillräckligt med mat eller ordentliga kläder kan inte spela efter samma regler som jag. För den har ingen dator. För den har inga pengar. Den måste betala hundra spänn för att gå på bio och ytterliggare hundra för att köpa en bok. Två saker som för mig kostar en ren struntsumma av några kronor. För jag är rik. I alla fall i förhållande till den som inte har någonting.

Alla människor har rätt till liv, men inte alla har rätt till pengar. Mat kostar pengar, vatten kostar pengar, kläder kostar pengar. Pengar, pengar, pengar. Allt kostar pengar, direkt eller indirekt. Den som har mycket pengar är alltid mäktig, och den som är mäktig har alltid mycket pengar. Den som är fattig har alltid lite att säga till om, och den som har lite att säga till om är alltid fattig. Inte fattig i huvudet, men fattig i plånboken. En värld där rättigheterna är lagstadgade, men inte möjligheterna. Vi här på jorden har alla rätt att leva, men hur fan ska vi kunna göra det när medicin, mat och vatten, ja allt, kostar pengar? Vår rätt att leva finns på papper, det har FN sett till, men vår möjlighet att leva ligger fortfarande i händerna på folk vi inte känner, långt borta, som bara bryr sig om pengar.

I en värld där det är värre att slå sönder ett skyltfönster än att slå någon på käften, för det handlar om pengar. En värld där pengar är mer värda än människor. Pengar som skapar lik, död och förruttnelse. Pengar som skapar lycka, glädje och kärlek.

Vi skapade vår slavdrivare, pengen. För den som ärligt kan säga att pengar inte betyder någonting, den är uppenbarligen inte frisk i huvudet.


Om författaren

Författare:
Idioten Puckosson

Om artikeln

Publicerad: 08 maj 2003 13:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: