sourze.se
Artikelbild

Klä av sig bästa protestformen

Gnäll inte - klä av dig.

Ibland är det antagligen enda lösningen, och eftersom avklädning re- dan är ett beprövat grepp är det väl bara blygsel som sätter stopp. Rodna inte – klä av dig. Det kan bli bra bilder, om du gör det organiserat och fotografen hänger stadigt i ett träd eller fönster. Var politisk – klä av dig. Hittills har nakenprotesten varit inriktad på fred, men allt går. Enda svårigheten är ordens längd och hur kortfattad det går att vara: Heja Kommunal är alltför långt; Rädda SR är kortare; Bu EU är lagom, men kan vara svårt att fatta. Våga mera – klä av dig.

Tanken slog mig under Irakkriget, när jag såg tidningsbilder tagna uppifrån på nakna kvinnor som lagt sig ned och med sina kroppar bildade ”peace” och ”no war”: Är detta den moderna, vuxna människans bästa protestform? Enkelt budskap, personligt ställningstagande, men ändå rätt
riskfritt: Den enda nackdelen med alltihop är väl om det haglar och frostar när alla ska klä av sig och att de blandar ihop sina kläder när de ska ta på sig igen.
Dessutom väcker den här typen av protester intresse, för att inte säga beundran, och människor skänker pengar så att fler nakenbilder ska tas. Ja, det är sant: bakom alltihop finns en organisation som gett flick- och naketfotot ett nytt ansikte. På www.baringwitness.org finns allt att finna för den som är sugen på att prova. Hur som helst, frågan om hur den moderna människan ska protestera är inte lätt att svara på. Särskilt inte efter att klottrande ungdom i luva den 1 maj dragit skam över gatuaktionen som företeelse.
För 20 år sedan cyklade människor långsamt i grupp, i protest mot den ökande bilismen, eller satte sig ned på gatan och höll varanda i hand uj, vad jag idealiserar! Säkert var det flera som tänkte fula tankar där på cykelsitsen eller hade druckit för mycket kaffe med alldeles för raffinerat socker.

De synkroniserade massdemonstrationerna mot Irakkriget minns ni? var framgångsrika, även om det snabba kriget och Saddams borta-med-vinden bidragit till att proteststormen mojnat nej, jag tror inte att Saddam stuckit ännu tidigare om en handfull kvinnor klätt av sig och bildat ”ge upp”, men det är klart, hade några slagit till med ”Göran Persson känner stor vrede just nu”, hade kanske världsläget varit annorlunda.

Så vad göra vi som önska förändring? Att äta för lite mat i Pudas-lådan eller spreja med miljöfientlig färg på den medborgerliga gemenska- pens väggar verkar omodernt, så avklädning får bli svaret.

Om ungdomen den 1 maj tagit av sig luvan och nakna lagt sig ned i form av "Vi vill ha en egen lokal" hade åtminstone jag fått en tår i ögat av detta nostalgikernas favoritkrav, klassikernas klassiker. Säkert hade förståelsen för ungdomsprotesten också varit större om våldet bytts ut mot nakna, politiska skinkor, och hade ungdomen repat upp garnet i sina luvor och suttit på Stureplan och stickat myskuddar till lokalen, då hade de bums fått en dörrnyckel av kommunen. Dagens bästa nakenprotest är given: Klä av dig!


Om författaren

Författare:
Maja Aase

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2003 09:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: