sourze.se

Sagan om Ond Bråd Död

Det här handlar om varför attentatet mot World Trade Center egentligen ägde rum.

Om jag skulle skriva en fantasy om ett stort mäktigt land som med hjälp av andra mäktiga länder förtrycker resten av världen, så skulle det kännas som något man bara läser om. Så där ruggigt som Mordor. Så där onskefullt som Sauron och Sauruman och orcher och annat som inte finns.

Och då skulle jag skriva såhär:

Det var en gång en mäktig härskare, som hade fått makten av Dom allra mest maktgalna. Dom allra mest maktgalna var mycket rika och det var dom för att dom sålde död och förintelse i form av magiska vapen som kunde döda hela arméer utan att anfallaren själv ens var i närheten, beroendeframkallande njutningsmedel som i längden drog livet ur kropparna på nyttjarna och föremål och maskiner som behövde magiskt men dödsbringande svart guld för att finnas och fungera.

Ni förstår, i det här landet jag pratar om, ja, i en stor del av hela den värld jag beskriver, så gick allt ut på att producera och konsumera mera. Och för att lyckas med det måste man ha det det svarta guldet, som spred död och förintelse omkring sig tillräckligt långsamt för att dom flesta skulle kunna blunda och förneka det.

I något som bar namnet Demokratiska Val köpte därför Dom allra mest maktgalna en av dom sina till makten, en man som gjorde sig pengar på det svarta guldet och på dom läskigaste bland vapen. En ganska misslyckad sådan, med en mycket vag uppfattning om livet utanför sin ranch.

Denne nu mycket mäktiga man, stod självklart i skuld till Dom allra mest maktgalna. Självklart förväntades det vissa saker av honom. Självklart skulle all världens svarta guld tillfalla Dom mäktiga Guldriddarna och självklart skulle Dom mäktiga Krigsfurstarna få bli ännu rikare på död och massförintelse.

Och självklart var det folk av en annan religion, med en annan hudfärg, som var ålagda att betala. Folk som hade mycket mindre än Dom mäktiga i Dom mäktiga länderna. Folk som inte spred lika mycket död och förintelse omkring sig. Folk som inte lika systematiskt förvandlade grönskande land och porlande vatten till förruttnelse och aska.

Detta folk skulle i min fantasy kanske vara onaturligt goda. Det skulle inte räcka med att dom var tämligen försvarslösa, i högsta grad beroende och maktlösa. Och att många av dom därtill var frustrerade.
Dom skulle ha en god härskare, aldrig en ond sådan.
Och i Det mäktiga landet i väster skulle den Onde härskaren förstås vara någon form av orch och styra över ett land av orcher.

Skulle min fantasy sälja om den Onde härskarens undersåtar i n t e var onda? Om många av dom var trötta på krig och behövde övertalas in i det? Om dom flesta av dom inte alls hade pengar och makt? Om dom också var ganska frustrerade och inte alls stödde sin härskare? Om många av dom bara struntade i allt, för att dom i alla fall inte hade pengar till att köpa sig en röst?

Nej, hela landet och hela dess folk skulle nog behöva vara ont och hatas av alla, för att alla skulle kunna förstå sagan. Komplexitet är för komplext för många tongivandes öron.
Men dom tongivande får helt enkelt läsa en annan bok, för det här händer sen i min saga om ond bråd död:

Jo, den Onde härskare med sina trötta undersåtar behöver ett krig för att få mer pengar till sig och sina finansiärer. Krig för att få makten över det svarta guldet är att slå två flugor i en smäll - bang! du är död för Guldets riddare - och du bang! för Krigsfurstarna.

Så, vad gör den Onde härskaren och hans onda kumpaner?
Jo, dom låtsas som ingenting när en liten grupp fiender angriper deras till tänderna överbevakade land. Och därför dör ganska många av dom oskyldiga undersåtarna.
Sen är det bara att sätta igång kriget, för nu är undersåtarna mycket rädda och vill ha hämnd.

Tamtamtam, Det mäktigaste landet drar i krig för att mörda Dom skyldiga och säkra tillgången till det svarta guldet i ett land långt borta som alla kan väldigt lite om. Landet jämnas till marken medan Dom skyldiga sitter och vräker sig på divaner många tusen mil därifrån och en hel del oskyldiga förvandlas till söndertrasade lik.
Sen av bara farten hoppar Den onde härskaren och hans anhang på ett annat land - som ligger långt därifrån och vars ledare inte tillhör Dom skyldiga till attentatet - för att inte tala om dess folk, som levt i slaveri och tortyr i ett decennium, eftersom dom styrs av en tyrann som inte är lydig Det mäktigaste av länder.

Vadan då detta? Jo, för i landet vi nu talar om finns det också väldigt mycket svart guld att behärska och dessutom - om inte nästa krig snabbt kommer, så kan det hända att några av dom vilseförda undersåtarna vaknar upp och säger:
- Hallå? Varför gjorde ingen något för att försvara oss när så många dog i attentatet? Vem gav order om att vi skulle offras?

The Evil End


Om författaren

Författare:
Anna Holmström

Om artikeln

Publicerad: 05 maj 2003 13:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: