sourze.se
Artikelbild

Perssons dagbok den första maj...

Harpsund den 1 maj 2003. Kära dagbok. Vädret styr jag inte över. Heller. Ösregn på arbetarrörelsens stora dag och glest i leden. Ingen tåga i folk nuförtiden.

Vidrig avslutning på vidrig vecka. Här har jag dansat med Doris tv-kossan, kärlekspromenerat i röd toppluva och vad i hela helvetet ska jag behöva hitta på nu för att återupprätta Trivsel-Torsten?

Kan laga ansjovisströmming hos Tina, kalvstek med pressgurka, kroppkakor - både gamla hederliga med fläsk, lök och kryddpeppar och moderna fyllda med karljohanssvamp och västerbottenost; jag står både för tradition och förnyelse. Och för det svenska. Kroppkakornas röst måste höras i EMU, valutaunionen får inte bli ett knödelvälde. Det är bra, kroppkakor och knödel. Så mycket gemensamt, men ändå olika. Inte glömma palten och kamsen. Då blir norrlänningarna ännu tokigare.

Den rara blekingskan i "Gröna rum" får komma och kolla krusbärsbuskarna på Harpsund. Blott Sverige svenska krusbär har. Vi går till en handelsträdgård och köper några europeiska buskar, sedan får hon komma tillbaka och så jämför vi krusbär, gooseberries och Stachelbeeren. Smakar dem färska. Krämen kokar jag hos Tina. Japp, så får det bli. Fel, fel, fel. Inte japp, ger associationer till godissnattande som jag aldrig, aldrig gjorde. Jawohl, menar jag. Oui.

Tantpiss, som mon frère Jacques brukar säga. Mycket tantpiss har det varit. Skulle ha agerat när jag tvärvaknade klockan fyra på natten den gången för snart sju år sedan. Det är ruskigt ruskigt. Men när jag vaknar av skräck betyder det att jag är på väg att göra fel, att det är dags att agera, att undvika misstag. Och den gången vaknade jag och undrade om Björn von Sydow var riktigt klok. Här gör jag karln till handelsminister och så utser han en ledarskribent från Expressen till pressekreterare. Och sedan går Paggan* och gör henne till statssekreterare. Denna Lotta Fogde har nu haft mage att sätta sig i styrelsen för EMU-nejarna i Stockholm. Tillsammans med Gunilla Thorgren, Maritas** statssekreterare. Också en förrädisk typ, byter hårfärg, sådana kan man inte lita på. Kappvändare och kameleonter.

De säger att alla ska få yttra sig för att det är folkomröstning. Just så. FOLKomröstning. Det är inte skillnad på folk och folk i mitt Sverige. Men det är skillnad på folk och fä. Den som har sitt jobb av min nåde är min boskap. Det handlar om lojalitet. Om solidaritet. Med den hand som föder en. Det borde ledarskribenterna i a-pressen betänka när de skriver om skott i foten, chock, centraldemokrati, maktspråk och kommer med antydningar om Stalin känna sig som Sjostakovitj, Greider, den glömmer jag inte. Det kommer en ny budget i höst, nya besparingar och jag säger bara presstöd. Det gör bara Svenska Dagbladet skäl för nuförtiden.

Paggan ska göra som Maggan***. Knipa käft. Tänka på att Gladstone var premiär- och finansminister i Storbritannien. Samtidigt. Och jag är mycket designintresserad. Var på visningen av Bohlinauktionen. Där såg jag inte Paggan. Fast han kanske stod under något bord.

Har sovit som en stock hela veckan. Ett gott tecken. Veckans guldstjärna: Gunnar****. Han sa att det var en "hälsosam signal" när jag försökte skapa någon jävla ordning i regeringskansliet. Precis. Folkhälsa är viktigt. Och trygghet. Som jag sa i mitt majtal; ja, EMU är viktigt för att trygga jobben. Något att tänka på för Paggan. Med flera.
*Näringsminister Leif Pagrotsky **Kulturminister Marita Ulvskog ***Vice statsminister Margareta Winberg ****EMU-minister Gunnar Lund


Om författaren

Författare:
Malin Siwe

Om artikeln

Publicerad: 02 maj 2003 10:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: