sourze.se
Artikelbild

Idioter på gatorna

Den nya fascismen har återigen visat sitt fula tryne.

Första maj. Arbetarrörelsens dag. Dagen då sossar, vänsterpartister, fackligt aktiva och andra representanter för vänstern och arbetarna går ut och demonstrerar. Det är inget fel i det rent principiellt. Även jag, som av många skulle benämnas som "borgerlig" vilket är ett uttryck jag ogillar då jag som liberal inte har mycket gemensamt med till exempel den kristna högern, inser att vi har arbetarrörelsen att tacka för mycket som är bra i Sverige. Arbetarrörelsen tillsammans med bonderörelsen och liberaler är de som har byggt grunden för demokrati och välstånd i vårt land. Demonstrationer och aktioner har varit en stor del av metoden när demokratin byggdes upp under 1900-talets första årtionden.

Men första maj har även de senaste åren blivit synonymt med kravaller. Desillusionerade ungdomar, oftast ur välmående medelklasshem, maskerade och beväpnade med gatstenar, färgburkar och verktyg utnyttjar den svenska demokratins friheter till att vandalisera, misshandla, stjäla och ställa till med allmänt jävelskap. Detta under fåniga namn som "Reclaim the Streets" nedan kallat RTS.

Från början verkade RTS ganska harmlöst. Aktionerna gick ut på spontana gatufester. Ett hundratal ungdomar träffades på en gata i en storstad, beväpnade endast med en fet musikanläggning och festade. En inte helt osympatisk tanke. Och en tanke som på inget sätt är värre än alla dessa "stadsfestivaler" som arrangeras av i princip alla kommuner i landet.

Redan från början av RTS-rörelsen för några år sen lockade de dock till sig en liten del huliganer och proffskravallare som i gatufestens skugga såg chansen att starta mindre upplopp och vandalisering med en förhoppning om att slåss lite med polisen. När polisen attackerar en till synes oskyldig ungdom i en kravallsituation så kan dessa proffshuliganer hävda att polisen visade sitt "rätta fascistiska ansikte". Medveten strategi med andra ord.

Tyvärr så är det huliganerna som mer och mer, successivt, tagit över hela konceptet med RTS. Arrangemangen lockar i större och större utsträckning till sig folk vars enda syfte är att starta upplopp och vandalisera. På de första arrangemangen i RTS barndom var budskapen ganska harmlösa, det handlade i grund och botten om festande och lite fina ord om solidaritet och anti-imperialism. Numera är den officiella ståndpunkten från de som kallar sig arrangörer betydligt mer militant:

"Att stjäla, att planka, att klottra, att göra motstånd och ställa till med oreda, att vara olydiga och vägra acceptera villkoren, att göra egna regler, vara ett eget medium, stå i vägen och vara obekväma. Det är vad Reclaim handlar om", skriver organisatörerna själva på sin hemsida.

När de själva påstår att syftet är att bland annat stjäla, klottra och ställa till med oreda så blir man inte speciellt förvånad över att festerna numera slutar i kravaller. Med det budskapet lockar man lätt till sig ungdomar vars enda syfte är att bråka. Sen kan de påstå vilken bullshit som helst. De kan påstå att det är en politisk manifestation eller att det bara handlar om festande. Men verkligheten talar ett annat språk.

Det är väldigt lätt för dessa militanta idioter att skylla på polisen, att polisen provocerar fram bråket. Men även här talar verkligheten ett annat språk. Årets kravaller i Stockholm urartade visserligen efter polisens ingripande. Men ingripandet skedde inte på något sätt oprovocerat. Det föranleddes av klotter mot skyltfönster och viss annan skadegörelse på egendom. Och vad man än tycker om privat egendom så existerar den och är fullt laglig. Däremot är det olagligt att förstöra den. Polisen har inte bara rätt att agera mot folk som förstör privat eller för den delen offentlig egendom, utan det är deras skyldighet. Så hur mycket huliganerna än försöker skylla på polisen så var det personen, eller personerna, som sprejade första tagen eller kastade första flaskan mot ett skyltfönster som startade allt. De får vara beredda att ta sitt ansvar.

Aktionerna visar även den absolut sämsta sidan av grupptryck och gruppdynamik. Jag tror nog att de allra flesta faktiskt är på plats för att festa som de säger och en liten del är bråkmakare. Men när bråkmakarna startar sitt verk så är inte de andra sena att följa efter. Det är lättare för en 16-åring att själv kasta sten än att säga till en maskerad huligan att han ska sluta. Stämningen triggas upp bitvis för att sluta i en situation då hundratals beter sig som fullständigt bindgalna idioter med flaskor och gatstenar i hand. Förödelsen är ett faktum.

Det politiska budskapet då? Det är fullständigt bortfluget. RTS sägs ha ett politiskt budskap, de påstår sig vara en vänsterorganisation vilket måste vara jobbigt för den seriösa vänsterrörelsen. RTS politiska syfte är, enligt de själva, att ta tillbaka gatorna från kommersialism, kapitalism och biltrafik. De vill att gatorna åter ska bli öppna för "vanligt folk". Jag verkar ha missat något i samhällsutvecklingen. Sen när blev det förbjudet för vanligt folk att uppehålla sig i städernas cityområden? Sen när blev stenkastande, maskerade huliganer "vanligt folk"? Genom vandalisering och upplopp skrämmer de i stället bort vanligt folk från gatorna. Vilken pensionär, barnfamilj eller annan människa tycker det känns tryggt med 500 maskerade idioter på gatorna egentligen? Maken till kontraproduktiv aktion finns nog inte. De allra flesta "vanliga människor" föredrar faktiskt en stadskärna med butiker, caféer, barer, banker och restauranger och annan "kommersialism". En levande stadskärna före klotter, utslagna rutor, maskerade ungdomar och hög musik.

Ett riktigt jävla absurt exempel på den här rörelsens idioti är den stackars spärrvakten Aziz Smali vid Medborgarplatsens T-banestation. På första maj-kvällen råkade han ut för ett 70-tal demonstranter som sprang förbi hans biljettkur. Flertalet kastade in fimpar och andra småsaker vilket är illa nog. Men ett riktigt praktarsle till ärkenöt kastade även in en stor sten genom glaset. En sten som så när träffade Aziz huvud. En sten som skickade glassplitter över honom så han började blöda. Han säger i Expressen: "Vad ville de mig för ont? Vad har jag gjort mot dem? Jag sitter ju bara här och gör mitt jobb det bästa jag kan."

Jag förstår fullständigt hans förvirring. En hårt arbetande invandrare som blir attackerad av en grupp människor som i sina politiska pamfletter säger sig företräda just arbetare och invandrare som Aziz. Men i stället fick han bli ett offer för idioter som för länge sedan tappat sina ideologiska rötter om de någonsin haft några.

Den första maj har kommit att bli för "rånluvevänstern" vad 30:e november förr var vad nazisterna. För sisådär 10 år sen avslutades alltid 30:e november med kravaller och bråk. Bråk mellan nazister och poliser och bråk mellan nazister och motdemonstranter. Och precis som då så är det idag fascister som står för, och glorifierar, våldet. Skillnaden är dock att dagens fascister kallar sig anti-fascister.


Om författaren

Författare:
Daniel Ekman

Om artikeln

Publicerad: 02 maj 2003 11:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: