sourze.se
Artikelbild

Slopa kollektiv lönesättning!

Den som arbetat i vårdsvängen i 25-35 år har samma lönenivå som den som nyss börjat. Dags för nya lönebildningsformer.

Kommunals medlemmar kommer inte att få några 880 kronor i månaden i påslag. Och detta oavsett hur länge strejken varar eller om den utvidgas till ännu fler medlemmar. Den kollektiva lönebildningsmodell som Ylva Thörn och Vanja Lundby-Weden och flera fackliga ledare så energiskt håller sig fast vid kommer aldrig att leda till något som helst resultat om man avser att höja lönenivån. Den innebär att den anställde når sin slutlön nästan 40 år före sin pensionering. Det spelar ingen roll hur lång yrkeserfarenhet man har, lönen stannar i omedelbar närhet av den lön som en helt oerfaren har. Skillnaden mellan den som arbetat i 25-35 år och med en nybörjare rör sig om ett par tusen i månaden. Exempel från kommunalkonflikten ges dagligen i tidningar, radio och TV.

Vid en individuell lönesättning - som man tillämpar inom TCO och Saco - ökar lönen med ökad erfarenhet. När det 20-åriga vårdbiträdet blivit 25 år och alltså skaffat sig fem års erfarenhet vill han/hon givetvis att detta ska märkas i lönekuvertet. Och visst har lönen ökat efter de fem åren - men den som då är 20 år och just börjat i arbetslivet har ju i stort sett samma lön som 25-åringen har uppnått! Själva åldrandet i sig är naturligtvis inget skäl för lönehöjning men erfarenhet och kunskap måste ge utslag i lönekuvertet.

Utan att ta ställning till själva lönenivån bör principen för lönesättningen vara att lönen ökar med ökad erfarenhet och att löneförhöjningarna är större vid yngre ålder och mindre vid högre ålder. Ett råd till Ylva Thörn och Vanja Lundby-Weden är att de en gång för alla ser till att kollektiva avtal avskaffas till förmån för individuella löneformer liknande de som redan tillämpas inom tjänstemannaområdet. Avtal om begynnelselöner inom respektive jämförbart område kan göras även inom ramen för individuell lönesättning men huvudsaken är att man inte låser in alla i ett kollektivsystem som har de följder som Kommunals konflikt så tydligt speglar.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 26 apr 2003 10:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: