sourze.se

Apropå Simon 13 och arg

Fräckt, fritt plockat ur dialoge

Ha! Nu tar vi snart över, Rollemaffian och jag!

Vi kör Blue Metallic med tjocka hjul och fartränder på dynan.

Wrroooom - och snart, Simon, ska vi ge dom på hasselnöten!
Vi bli ett superteam om vi tar vi hand om ruljangsen - vi som ser våra brister tydligt och klart i backspegeln.
Men nu har vi så kul på hjul och det finns mycket att rätta till om man har rättarglimten i ögat.

Och vi är många vi - många fler än dom där urvuxet sura äppelskruttarna.

Sen tog kärringen sats och sa till lille Simon:
- Skippa alla "fula ord" och du har en text som slår undan benen på vilken höjdare som helst. Lycka till! Testa så märker du skillnaden!!

Tveksamt kanske, men så sa hon iallafall, pekpinne-kärringen, och lämnade tolkningen helt fri för di lärde att bita i.

Och det gjorde dom!

- Snack, det finns ju inget innehåll whatsoever i texten, tyckte en rationell person med myndig ton.
- Johodå!! Kärringar ger sej aldrig.
- Varenda stavelse andas skolleda i sista stadiet - och den sjukan är det på tok för många ungdomar som lider av. De som styr och ställer och formar skolan måste nog ta och plocka bort öronpropparna snart, tyckte hon.

Det nappade vår rationelle vän av ordning på:

- Ok, texten kan bantas ner till "Jag är less på skolan". Vad ska vi göra åt det då? Där börjar en intressant diskussion, ansåg han

- Ha ho ha! Okej, den där var faktiskt fyndig, Rationell, flabbade en annan kille som ville ha ett ord med i laget.

Fast det tyckte inte satkärringen, så hon fortsatte:

- Jag gissar att det skulle vara rätt så fyndigt att använda samma medicin som brukar rekommenderas för vuxen-arbetsplatser: Medbestämmande - möjlighet att påverka - på riktigt - och få känna ansvar... eller har du nåt bättre att komma med, kille, lille?

Nähej, det hade han inte. Men, Rationell, däremot - han vet han:

- Barn/tonåringar är inte vuxna. De mår bra av tydliga regler och ordning och reda. Medbestämmande i detaljer är nog bra, men de vuxna måste sätta tydliga ramar. Eleverna kan inte avgöra innehållet i undervisningen, ordningsregler, tider, etcetera. Jag tycker det är rent komiskt att detta ens behöver påpekas. Demokrati betyder inte att allas åsikter har samma värde, oavsett kunskaper, intelligens, mognad, etcetera.

Påpekas? Varför skulle det behövas? Tanten trodde knappt sina ögon. Det här med regler och gränser hade hon ju fått med sej med modersmjölken. Det har väl alla?

Självklart, svarar den envisa tanten, måste vi ha ordningsregler på alla arbetsplatser! Men, jag ger mej aldrig på den punkten; att utan intresse och engagemang blir det inte mycket bevänt med inlärningen - och vilket slöseri att låta de ungas värdefulla energi bara dunsta bort! Det hemska är att de kloka och vuxna som "bygger skolan" låter det fortsätta så år efter år.

Sourze gjorde, enligt min mening, en utmärkt fin gest genom att upplåta Sourze Ung till vårt Framtida Hopp - men när jag nu läser alla oförskämda vuxen-kommentarer så skäms jag. Gissar att det är samma vuxna som nyss skanderade "våld föder våld" i protestmarscher. Oförskämt tilltal ger oförskämda svar. Kalla ett barn för snorunge eller tönt och du får en snorunge eller tönt... Fy bubblan! ...men där får du en eloge, herr Rationell, för ditt vårdade språk, sa pekpinne-tanten, som också tänker vädra sina åsikter fritt.

Wrrooom! Snart kommer vi farande utför Västerlånggatan i rasande rollator-tempo, rundar hörnan vid Veras konditori på två hjul och formaterar oss elegant i en masse på Stortorget.

Våra slagord kommer att skalla mellan husfasaderna: "Värna om vår ungdom! Värna om vår ungdom! Värna om vår ungdom!

/bland mina ordsatta bilder/


Om författaren

Författare:
Ingrid O Losell

Om artikeln

Publicerad: 23 apr 2003 14:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: