sourze.se

Humor: kul men svårt

Det är svårt att vara rolig.

Jag anses nog vara ganska rolig av personer som har känt/känner mig. Jag är inte mycket för att kalla mig saker, och det har tagit flera år innan jag har kunnat kalla mig rolig. Men vad innebär det att vara rolig? Det värsta folk kan säga till en när man blir presenterad för dem är: säg något roligt. Det tar hårt på en, man känner en ofantlig press, man blir även arg på sig själv för att man inte har något förberett material. Jag har många gånger lyckats rädda mig själv ur sådana situationer genom att utföra något halsbrytande akrobatiknummer. Detta får folk att tänka på annat. Sedan går jag och grämer mig för att jag inte har levt upp till allas förväntningar.

Detta brukar peppa mig ofta att försöka bli ännu roligare. Träna hemma på miner och dialekter, skriva ner one-liners i händerna och se, lyssna och läsa så mycket komik som möjligt. Så länge man är dödlig och inte uppträder för folk på arenor med mera så kan man inte vara inriktad på saker, såsom Jerry Seinfelds ifrågasättningar och Eddie Murphys runda ord. Utan det gäller att sätta ihop en kompott av alla dessa och sedan då i en fungerande symfoni förundra lekmännen som finns runt en med sin ofantliga underhållningspondus.

Nu fick jag kanske detta att låta enkelt. Men låt mig ge er ett exempel. Att ringa till en annan person via en telefon kan verka banalt för den vanliga människan, för oss som står lite över alla andra är det något helt annat. Det krävs förberedelser och koncentration. Jag skulle ringa min kompis Christoffer häromdagen när han låg sjuk. Jag hade då bestämt mig för att göra en karaktär. Redan nu ställs det massa frågor, vilken dialekt, vad ska han heta, vad vill han, hur har just han fått tag på Christoffers nummer med mera med mera. Alla förberedelser för detta samtal tog cirka 20 minuter. När man ska utföra såkallade "prank calls" som detta pröva ej detta hemma utan något proffs i närheten så måste man även bestämma sig för hur länge man ska vara "karaktären" man har valt. Vännen man ringer till vet ju oftast om att det är den och den personen som ringer. Men man måste kunna hålla masken i kanske 4-5 minuter, jag "avslöjade" mig just i detta samtal efter kanske 3 minuter eller så. Både jag och Christoffer var nöjda med prestationen/samarbetet, och det som egentligen skulle sägas kunde löpa fint.

Detta var bara en av många gånger jag har utfört detta. Och många gånger har jag inte fått något inspiration utan det har bara gått helt fel. Vid dessa samtal har jag bara lagt på luren och ringt upp någon timme senare med nytt material. Av de bästa samtal jag har gjort som liknar detta, var till en annan kompis vid namn Linus, då var jag säkert inne i "karaktären" i cirka 15 minuter, vilket flyt!

Men det är mer till att vara rolig än bara att ringa till folk. Du måste ha små "catch frases" så kallade ord/meningar/ljud som du återkommer till. Mina många och långa studier av till exempel "Percy Tårar" har bidragit med många. Och detta är inga vanliga banala som alla kan känna igen. Åhh nej, det måste vara små ord/meningar så att folk inte kan placera vart de kommer ifrån. Dock behöver ju inte alla vara från TV/film och så vidare utan de kan vara påhittade, jag har många sådana också. Det är ju inget jag avslöjar naturligtvis.

Timing är väldigt viktigt också, du måste smiska in rätt one-liner vid rätt tillfälle. Och man måste också passa sig, det finns alltid risk att det kan finnas andra komiker i närheten. Detta leder oss till "duellen". Dueller kan förekomma om det finns minst två komiker i ett sällskap. Låt oss säga exemplet är taget ur mitt liv, vid ett Trivial Pursuit-parti, dock fanns det ingen duellant i närheten, men jag modifierar detta lite för att vanligt folk ska förstå att man spelar TP, en fråga lyder, när uppfanns BH:n? Svaret är det och det året. Och efter svaret har givits så frågar någon vad hade man innan BH:n uppfanns. Alla komiker vet att svaret är "ont i ryggen". Då gäller det att flika in det så snabbt som möjligt, men inte för snabbt, för lugnet tillhör duellen också. Men man får ju inte heller dra ut på det, så att alla har börjat med nästa fråga. Är det då en annan komiker i närheten så vet båda vad svaret är, det gäller bara att "smiska in den i mål" vid rätt tidpunkt. Detta är svettiga sekunder för komikern, vinnaren får skratt och lyckan att ha spridit glädje i pris. Förloraren är en nolla, som måste fejka ett skratt för att folk inte ska förstå att de egentligen förlorade, men den vinnande komikern vet, oohh ja, han vet.

I 7,5 av 10 i dessa dueller så vinner jag, i genomsnitt. Men även jag har smakat på den sura förlorarfrukten. Men detta har sporrat mig att bli ännu bättre.

Det finns många många fler komponenter som krävs för att vara rolig. Man får inte skämmas för lätt, utan man bör vara helt fri från sådana bojor. Man får inte tycka något är pinsamt. Jag bajsade ju på mig med mening en gång, när en person jag blev presenterad för bad mig säga något kul. Mycket garv, jag fick skavsår över både rygg och bak, men jag hade fått någon att skratta. Man måste även ha fantasi. Du måste kunna sväva ut i otroliga lögner och historier. Ingen behöver tro på dem men ack så svårt det kan vara att istället för att ljuga ihop någon Matrix-aktig historia om varför man är sen till bussen för en kompis så måste man säga sanningen. Nej tack, seriös verklighet är namnet på min fiende. Och en sista punkt tycker jag själv är självklar. Skämta om allt, man bör kunna skämta om allt. Det behöver inte vara politiskt korrekt eller ligga i lä i allas hamn, utan ut med snusket och elakheterna. Skit i konsekvenserna. Jag själv har blivit av med ett finger för en sak jag en gång skämtade om, men det var en liten uppoffring.

Det finns mer att säga om komik och den press som det innebär. Men kom ihåg att komiker är inget man blir eller studerar till. Det är en gåva man föds med, men ni andra människor ni kanske är bra på att stånka korv eller spela på sked eller något. Jag hoppas ni har fått en titt in i en sargad komikers värld, och tänk på det nästa gång ni träffar någon som eran gemensamme vän kallar rolig, be inte han/hon uppträda för dig, vi måste få förbereda oss.

En sista punkt: Driv med dig själv, och låt andra också göra det. Speciellt om du är ful eller äcklig, då har du ju material för ett helt liv. Ta vara på din fysiska humor!


Om författaren

Författare:
Julius Olofsson

Om artikeln

Publicerad: 20 apr 2003 16:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: