sourze.se

Avbryt samarbetet, vänstern!

Vänsterpartiet bör inte sitta i regeringens knä.

Jag tänker inte yppa ett dugg om Gudruns avgång utan snarare känner jag oro att diskussionen om vem som skall bli framtida partiledare, kommer att dölja den relevanta debatten kring nya partiprogrammet.

För det var nu som vänsterpartiet började bli en öppning för intressant debatt för alternativen inom politiken och ekonomin. Fyra programskrifter över aktuella frågeställningar såg jag som vänsterpartiets riktiga framtid.

Vi har en unik möjlighet att verkligen kunna skapa en annan politisk möjlighet. Det är just där som en av de bästa debattböcker kommer in.

Vänsterpartiets Aron Etzlers bok "Ta det tillbaka" Kampen om arbetarklassen och framtiden, Nixon-förlag 2002 beskriver egentligen hur bortgjorda Europas vänster och socialdemokratiska partier blev i sin politik. Man hade chansen att skapa en social socialistisk europeisk och nationell politik. Men socialdemokratin gjorde kardinalmisstaget att ta till sig vad man kallar en rationell ekonomisk politik - nyliberal agenda. Vänstern privatiserade med ambitionen att det var en sund och verklig politik. Aron Etzler skär sönder även de forna kommunistpartiernas program som leder till att man är så sugen på makten att man tillslut förlorar röster, identitet och förlorar sig i pragmatiska illusioner om att privatiseringar är nog inget att göra något åt.

Även inom vänsterpartiet finns det en dröm att få sitta i regering och utöva maktinflytande. Medan man samtidigt lägger ned tidningar, bokförlag och möjliga radiokanaler. Det är bara att gratulera borgliga partier och näringslivets organisationer som förstod att göra som vänstern. Organisera inflytande utanför parlamentet och vinna ideologin. God natt vänster.

Aron Etzler slår även fast att vänsterpartierna i Europa glömde sin basverksamhet och nu ser dom till hoppet att de nya sociala rörelserna skall bli en ny plattform.

Fast det är inte räddningen för framtidens vänsterpartier, om man nu skulle inbilla sig det. För alla partier måste bygga upp sina nätverk som utgör basen för vänsterpartiets grund. Om man går till dagens vänsterparti i Sverige så finns det problem med både ledarskap och politiken. Man sätter sig i samarbete med en regering som administrerar ett relativt borgligt perspektiv på välfärd och allmän ekonomisk politik.

Vänsterpartiet går med på uppgörelser under frasen: Det kunde vara värre. Ute i landet sviker mitt parti ständigt sina ideal genom att vara med att reducera välfärden, som man egentligen vill utöka enligt partiets principer.
Det finns en bra undersökning av Bo Rothstein & Paula Blomqvist i boken "Välfärdsstatens nya ansikte! Agora 2000 där man beskriver internationellt och i Sverige vad som händer med upphandling och olika privatiseringar inom offentliga sektorn. Jag blir inte speciellt glad som socialist över sådan läsning - fast boken är neutral kring ämnet och man kan se boken som objektiv läsning som vänsterpartiet kan hämta stoft ur i den allmänna debatten.

Men jag tvivlar om vänsterpartiet kan vara ett alternativ när partiet i stunden slits av folk som kallar sig för kommunister. Särskilt olämpligt är det med tanke på att kommunismen i mångas ögon är Lenins blinda partidiktatur. Åt andra sidan finns det dom partikamrater som till varje pris vill sitta och värma maktens stolar åt Göran Persson.

Jag vill som partimedlem yttra mig i frågan och säga att vänsterpartiet borde se över sin politik och lämna makten för att odla nya insikter i framtida politiken.


Om författaren

Författare:
Micheles Kindh

Om artikeln

Publicerad: 07 apr 2003 14:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: