sourze.se

Världens vackraste parkeringsplats

Vi är snuvade på en mil av sköna upplevelser på första parkett.

Du kan föreställa dig känslan. Det är sommarkväll och du har besök av utländska gäster. Ni tar en tur med Storskär från kajen vid Grand Hotel och så snart skutan lägger ut plockar ni fram vin och medhavd picknickkorg. Ni rundar Ljusterö och stämningen är på topp. Det är en förtrollad kväll och när ni hör stojet och skratten från Gröna Lund på tillbakavägen har klockan närmat sig elva, men det är fortfarande ljust.

Dina gäster är hänförda och säger att Stockholm måste vara den vackraste huvudstaden i världen och du håller med, stolt och varm och med ett svällande hjärta i bröstet. Ni tar en promenad ner mot Nybroviken och fortsätter Strandvägen bort mot Djurgårdsbron, men istället för att gå ända fram till bron väljer ni att stanna till på en av alla små krogar och caféer som glittrar som ett pärlband längs kajen.

Det låter för bra för att vara sant, eller hur?

Snart är vi där, några veckor bara. Stockholm är en vacker stad oavsett årstid, men sommaren slår allt. Det ofattbara är bara att Stockholms vackraste promenadstråk är samtidigt parkeringsplats. Från Slussen, längs Skeppsbron, Blasieholmskajen och hela Strandvägen, från Nybroviken till Djurgårdsbron. Parkerade bilar. Båda sidor av Riddarfjärden likaså. Vi måste ha blivit snuvade på en mil av sköna upplevelser på första parkett.

Det här är inte unikt för Stockholm. Från Ystad till Haparanda går järnvägar och genomfartsleder mellan vattendrag och stadskärna. Visst, av praktiska skäl ligger många industrier i hamnarna, nära transportleder på vatten och tågräls vilket har påverkat stadsplaneringen. Men Strandvägen. Den enda rush som förekommer där nuförtiden är ett frustrerat letande efter en tom parkeringsplats.

Nu ser du framför dig ett skräckscenario där vi väcker liv i vattenfestivalsmonstret? Nej, nej, nej. Där gjorde vi bort oss totalt, festade loss i frosseri av smaklösheter med "utegångsförbud" på obestämd tid som följd. Vi borde ha lärt oss av misstagen. Men några mysiga små krogar längs Strandvägskajen kan väl inte vara fel, där vi kan sitta ner, ta en öl, titta på båtar och folk? Med infravärme och filtar kan vi förlänga säsongen och tina upp vårt stelfrusna sinnelag en aning. Det kommer att vara nyttigt för oss. Snääääääälla?

Vi måste hjälpas åt att förtränga trafikkaos och insnöade bilar, inställda pendeltåg, förfrusna tår och hur tillknäppta vi svenskar egentligen är. Vi behöver uppmuntras och belönas för att vi står ut resten av året. När vi ändå är i farten, gör om Sveavägen till en två kilometer lång "la Rambla" så att vi får lite skoj för trängselavgifterna också.

Slutligen, låt oss enas om att vi aldrig mer ursäktande mumlar till våra hitresta gäster, som för att förtydliga att det vi upplever bara är en illusion:

- Well well, be glad you didnt come here during the winter.

Så, knäpp upp en knapp till.


Om författaren

Författare:
Anna-Carin Collin

Om artikeln

Publicerad: 02 apr 2003 10:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: