sourze.se

Gympalektionen

En tillsynes helt vanlig gymnastiktimme på måndagsmorgonen.

Manus: GYMPALEKTIONEN

1.Ext/Int. Utanför gymnastikhall. Morgon.

Morgondis. Runt fotbollsplanen är det tyst, inga människor. Kameran närmar sig en utav dörrarna till den stora gymnastikhallen. Svaga ljud som kommer innifrån börjar höras allt högre. Plötsligt öppnas dörren av en tjej i 12-års åldern iklädd gympakläder, kameran fortsätter in i dörrspringan. Ljuden är nu riktigt höga; det är hånfulla skratt och skrik. Föremålet för all uppståndelse är en bh som effektivt kastas runt mellan tjejerna. Lisbeth, en lite kraftigare tjej, försöker med halvt uppgivna rörelser ta den tillbaka.

Lisbeth
- Men sluta nu. Lägg av.

Lisa, en spinkig liten tjej, fångar bh:n i luften och springer iväg med den.

Lisa
- Kom och hämta din bh då Lisbeth, du som är så jävla vuxen!

Dörren till gympasalen öppnas. Krister, den magra gympaläraren tittar in och blåser i sin visselpipa. Tjejerna samlar sig i ett led. Lisbeth försöker ta sin bh från Lisa som slänger in den i duschrummet och sätter på duschen. Krister väntar till ledet tystnat helt.

Krister
- Så där ska det se ut. Varsågoda att gå in.


2.Int. Gympasal. Morgon.

Två klasser sitter uppdelade i varsitt led, Krister står framför dem tillsammans med en kvinna iklädd gymnastikoverall.

Krister
- Ja, som ni ser har vi fått besök. Kristina Johansson är ordförande för ungdomens idrottsförbund här i länet. Hon ska prata lite med er om idrottens betydelse i framtiden, innan vi sätter igång med dagens lektion. Kristina, varsågod.

Kristina
- Tack. Som ni alla kanske redan vet kommer ju gymnastiktimmarna i framtiden reduceras, framförallt för er som snart ska börja högstadiet. Därför tänkte jag berätta om hur viktigt det är att ni fortsätter röra på er, och att ni verkligen tar tillvara på de gymnastiklektioner ni nu har. Alla blir vi glada av att röra på oss, för att behålla hälsan och framför allt: för att ha roligt! Känna samhörighet, laganda, och lära oss samarbeta tillsammans. Kämpa! Var inte rädda för att...

Ungdomarna sitter med hakan i händerna, någon på väg att somna. Vissa talar med varandra. Intresset är svalt.


3. Int. Gympasal. Något senare Morgon.

Krister applåderar, ungdomarna också, fast slappare. Kristina bugar och ler innan hon försvinner ut.

Krister
- Tack, tack Kristina, för att du tog dig tid.


4.Int. Gympasal. Morgon.

Krister blåser i sin visselpipa.

Krister
- Stafett!


5. Int. Gympasal. Morgon.

Killarna och tjejerna samlar sig i två led på varsin mitt av hallen. Lisbeth placeras näst längst bak av de domderande tjejerna. Sist står Lisa, som springer bäst i laget. Killarna gör likadant. Lisbeth tittar på Klasse, en kraftig kille som står näst längst bak i sitt led. Han möter hennes blick men vänder sig genast bort.


6.Int. Gympasal. Morgon.

De båda leden står startklara. Krister står beredd.

Krister
- Klara, färdiga... gå!

Tävlingen är i gång. De båda lagen skriker och hejjar intensivt. Efter ett varv runt hallen byts stafettpinnen till nästa. Lisbeth följer varje byte med nervositet.


7.Int. Gympasal. Morgon.

Lisbeth står längst fram i ledet. Ställningen är jämn. Hon intar språngposition. Klasse står också beredd. Lisbeth ser på honom. Han ser sammanbiten ut. Pinnen kommer men Lisbeth tappar den i bytet.

Tjejlaget
- NEEEJ!

Lisa
- Lisbeth ditt jävla klantarsel! Kom igen nu!

Lisbeth tar upp pinnen och börjar springa. Klasserna hejjar hånfullt. Klasse ligger nu långt före och byter med den siste i ledet.


8.Int. Gympasal. Morgon.

En utmattad Lisbeth lämnar pinnen åt Tina som sticker iväg. Killarnas lag går strax i mål och börjar segerljubla. Tjejerna är nedstämda.

Krister
- Samling!


9.Int. Gympasal. Morgon.

Alla sitter samlade på golvet.

Krister
- Vi behöver frivilliga till staffettävlingen på lördag. Lisbeth, vad säger du om att ställa upp? Ha ha, när jag bara skojar bara lite! Någon?

Lisbeth tittar på Klasse som flinar åt henne. Ingen räcker upp handen. Kristers ansikte uttrycker besvikelse. Då räcker Lisbeth upp handen.

Krister
- Ja, Lisbeth?

Lisbeth
- Ja. Jag säger ja. Jag vill gärna springa stafett.

Alla tittar förvånat på Lisbeth. Någon flinar. Lisbeth sitter provokativt med armen kvar i luften.

Krister
- Ok, vi får nog ta det där senare. Någon måste ställa upp i vilket fall. Det är ett utav de största utomhusevenemangen på hela året. Det är viktigt att vi är med och tävlar. Nu kör vi basket! Lagkapten? Lisa?

Lisa
- Näe! Varför måste alltid jag?

Lisbeth
- Jag vill! Jag!

Tina
- Vad fan är det med henne?

Krister
- Ok, låt gå då. Då har du ju chans att höja ditt betyg en smula Lisbeth. Andra lagkapten?

Krister kastar ut ett gult band som Lisbeth.

Lisbeth
- Jag tycker Klasse ska. Jag vet att han vill.

Klasse ger Lisbeth en hatisk blick. Hela klassen instämmer skrattande. Krister kastar det blå bandet till Klasse som ilsket tar emot.


10. Int. Gympasal. Morgon.

Lisbeth och Klasse står bredvid varandra och väljer lag. Lisbeth tar de blyga och otränade ungdomarna i sitt lag medan Klasse väljer klassens sportstjärnor.


11. Int. Gympasal. Morgon.

Krister blåser i visselpipan. Längst fram vid bollsläppet står Lisbeth och Klasse beredda. De stirrar varandra stint i ögonen. Krister släpper bollen och Klasse knuffar genast undan Lisbeth så hon ramlar på alla fyra och sedan sticker han iväg med bollen. Lisbeth tittar på sina uppfläkta handflator. Killarna skriker irriterat åt Klasse.

Kille
- Passa då! Passa Klasse!

En kille tar över bollen och skjuter genast ett mål. Han gör highfive med de andra. Klasse tittar besviket på.


12. Int. Gympasal. Morgon.

Dags för nästa bollsläpp. Lisbeth står med svart i blicken mittemot Klasse. Bollen går upp i luften. Lisbeth ger Klasse en oväntad jätteknuff så han landar bakåt på golvet. Någon försöker ta bollen men Lisbeth tar den i famnen och är på väg mot mål.

Lisbeth
- Göran! Här!

Göran, en spinkig kille i glasögon vaknar till och tar emot bollen som Lisbeth passar honom. Han skjuter ett försök på korgen framför sig och det blir ett mål. Laget jublar och samlas runt Göran. Det andra laget protesterar högljutt. Krister blåser i visselpipan.

Kille
- Sådär kan man ju inte göra fattar ni väl! Är ni helt körda?

Krister
- Nej nu får ni skärpa er, vad är det här för barnsligheter? Man får inte springa med bollen.

Lisbeth
- Men Göran gjorde faktiskt ingenting. Ett-ett.

Krister
- Jaja, ett-ett.

Kille
- Vafaan!


13. Int. Gympasal. Morgon.

Nytt bollsläpp. Klasse mot Lisbeth. Lisbeth knuffar Klasse hårt i marken innan visselpipan hunnit ljuda och sticker iväg med bollen. Hon passar runt i laget, alla springer med bollen i famnen och fuskar. Det andra laget blir alltmer irriterade.

Krister
- Hörni! Samarbete, det hela ska vara en LEK! En lek hör ni det?

Tina
- Kan ni spela som vanliga människor eller? Fy fan vad omoget. Så jävla barnsligt.

Lisbeth passar till den längsta tjejen i klassen som utan problem gör ett mål. Visselpipan ljuder. Laget skriker och gör segergester.

Krister
- Nej, det där gills faktiskt inte. Ni förstör ju för de andra. Var justa lagkamrater nu. Bollsläpp!


14. Int. Gympasal. Morgon.

Klasse reser sig förbannad upp och går efter Lisbeth och knuffar henne igen. Hon tänder till och så är slagsmålet i full gång. De andra hejjar på. Tjejerna på Lisbeth och killarna på Klasse. Krister kommer fram och blåser i sin visselpipa men ingen reagerar.

Krister
- Vad sysslar ni med? Sluta med det här! Hör ni vad jag säger!

Krister försöker dra isär Klasse och Lisbeth men är alldeles för svag och misslyckas.

Krister
- Hjälp till här!

Ingen gör någon ansats till att hjälpa Krister utan fortsätter hejja.


15. Int. Kristers personalrum. Morgon.

En andfådd Krister kommer in genom dörren som han stänger efter sig. Det intensiva hejjandet pågår forfarande. Han går runt och tar sig för pannan. Lyfter tillslut telefonluren.

Krister
- Ja, hej det var Krister här. Jo, det är så att jag vill, eller jag har lektion här, som... jag behöver hjälp... Jo, jag sa att jag behöver HJÄLP.


Slut!

Detta är ett bidrag till Sourze Kulturs och SFI:s Manusfabrik


Om författaren

Författare:
Josefin Johansson

Om artikeln

Publicerad: 26 mar 2003 16:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: