sourze.se

Genvägar är senvägar

Att förneka att människor har gener vore oerhört korkat, men att via genvägar komma fram till att patriarkatet är naturligt givet och ödesbestämt är väl enkelt.

Många kommentarer till min förra artikel, "En manlig feminist talar ut" Länk: sourze.se hänvisar till vetenskapliga studier, och till att jag inte ägnat genetiken tillräckligt mycket utrymme.

Jag anser att de sociala och interpsykologiska strukturerna gott och väl räcker för att bygga upp ett patriarkalt samhälle, och att vårt genetiska material inte är intressant att diskutera.

De exempel jag tog upp i min artikel var bara några få av alla de som jag har upplevt själv och hört om, jag skulle kunna skriva ytterligare tio artiklar fullsmockade med liknande upplevelser. Detta utan att någonsin nämna ordet "gen".

Ja, människor har gener. Ja, generna måste vara olika eftersom vi inte är klonvarelser. Ja, gener kan påverka socialt beteende, men behöver då ett sammanhang att uttryckas i.

Ett exempel: Det anses vara bevisat att det finns en gen som lättare gör en till alkoholist. Men det räcker inte med att ha den här genen, det materialiseras inte automatiskt en Explorerflaska ur tomma luften varje gång en genetiskt betingad alkoholist föds. Det måste finnas ett socialt sammanhang där personen kan exponeras för alkohol, och där alkoholkonsumtion accepteras, innan denne böjer sig för sin genetiska predestination.

Men många blir alkoholister av andra skäl än genetiska, en del försedda med alkoholgenen utvecklar ändå inte alkoholism, kanske av den enkla anledningen att det inte finns alkohol att tillgå. Slutligen kan även en genetiskt betingad alkoholist sluta dricka.

Alkoholistgenen uppkom inte magiskt genom att vi upptäckte alkoholens fröjder, den har funnits med oss av en eller annan anledning. Det vore korkat att säga att människor med denna gen uppfann alkoholen för att ge utlopp åt sitt genetiska beting. Kanske är det en meningslös mutation, kanske hade den ett syfte, som nu är överspelat.

Vi borde ha samlat på oss massor av gensekvenser som inte behövs längre, från urbacillen till dagens människa. Men vi människor har verktyget att styra över dem, nämligen social kontroll. I vissa nödsituationer vaknar reptilhjärnan till liv, och den kan vara väldigt bra att ha just då. Men vi låter oss inte styras av den under ordnade förhållanden.

Vetenskapliga studier av våra gener kan visa att under vissa sociala omständigheter kan vissa gener ha genomslagskraft, och det är bra och intressant att veta. Att de predestinerar vårt samhälle är att dra lite för stora slutsatser.

Vi är inte offer för våra gener, de är våra redskap, och kan användas till både gott och ont. Att bara luta sig tillbaka med sin patriarkala sjuttiofemma och säga "Såhär är det, inget att göra åt" är inte särskilt innovativt.

Jag avslutade min förra artikel med att be andra män att analysera sin mansroll. För jämlikhetens skull kan jag väl också be kvinnor att analysera sin kvinnoroll. Båda har betydelse. Jag skulle hellre lägga ner energi på att diskutera detta än att bemöta vetenskapliga studier. Det finns gott om saker att förändra som inte är genetiskt betingade på något sätt. Och varje steg bort från en förgörande mansroll är ett steg i rätt riktning.


Om författaren

Författare:
Robert Svensson

Om artikeln

Publicerad: 18 mar 2003 15:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: