sourze.se

De intoleranta toleranta

Om varför kvinnor med stort hår och mycket smycken egentligen är intoleranta trots att de hävdar motsatsen.

En vän till mig berättade häromdagen varför han starkt ogillar tanter med "för mycket smycken, för mycket parfym och för stort hår" som han uttryckte det, och som intalar sig att de är så himla toleranta.

Han berättade två historier från gymnasiet som jag tyckte var talande med samma "toleranta" kvinna inblandad.
Min vän var på den tiden syntare, vilket innebar att han hade "konstig frisyr" rakat på sidorna och snelugg, "konstiga kläder" svarta byxor och t-shirtar med obskyra syntband på och "konstiga skor" stora svarta kängor. Detta ledde givetvis till att den här moraltanten fick panik - hon trodde att han var rasist, säkert satanist också och hade problem hemma ganska opolitisk, ateist och stabil medelklassbakgrund var det korrekta och därför var hon varje gång de sågs det var på en ungdomsgård eller liknande tvungen att "försöka tala honom till rätta" - för hon var ju så tolerant och i hennes toleranta värld kunde man ju inte se ut hur som helst.

Den andra historien om samma kvinna handlade om klassens adoptivbarn. Bara för att han var adopterad från Colombia så var ju hon tvungen att upprepade gånger förhöra sig om hur det var i hans hemland, om han saknar sina riktiga föräldrar, om det blev en kulturkrock att flytta till Sverige. För hon var ju så tolerant, och i hennes toleranta värld så måste det ju vara synd om honom för han var ju "neger". Men varje gång försökte han övertyga henne om att han kom till Sverige som 3 månaders bebis, han har inga band alls till colombia, kommer ihåg zip noll och intet, och bryr sig inte heller om sitt ursprung för nu levde han ju i en stabil medelklass i Sverige och det var det enda han kände till.

Detta var bara två små historier från verkligheten och det finns säkerligen tusentals till som liknar den här och som visar hur intoleranta de toleranta egentligen är.


Om författaren

Författare:
Daniel Ekman

Om artikeln

Publicerad: 14 mar 2003 16:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: