sourze.se

Demokratins problem

När demokrati inte fungerar på grund av makthunger.

Demokrati är inte den bästa styrandeformen, den har aldrig varit det eftersom en demokrati är beroende av folkets engagemang och de styrandes vilja att verkligen lyssna och viktigast av allt lyda. Samtidigt är demokratin det bästa vi har, den är inte bara den mest etiska ideologin utan också den som passar vår livsstil bäst. Det är därför jag med sorg ser hur en stor del av världen styrs av välvilliga diktaturer som gömmer sig bakom demokratins gloria.

Detta fenomen ser man överallt, också i Sverige där det styrande blocket försöker förstöra för det andra med alla möjliga medel, oavsett vad folket egentligen vill. Hur ofta har man inte sett borgliga förslag röstas ner av vänsterblocket endast för att det är borgligt? Det spelar ingen roll om förslaget faktiskt hade en majoritet av Sveriges befolkning bakom sig, det röstas helt enkelt ned.

Vad värre är när vi får ett maktskifte, demokratiskt antagna beslut rivs upp för att de inte passar det block som just då sitter vid makten. Detta är helt otroligt, man kör ju över demokratin, men det är ingen som protesterar. Vi har alla, såvitt vi vill eller ej, blivit den välvilliga diktaturens undersåtar.

Jag skulle till och med gå så långt till att säga att det enda demokratiska som finns i dagens värld är folkets makt att faktiskt välja vilka det är som ska styra landet. Men där stannar vår makt, inte ens folkomröstningar betyder något längre, de är oftast så kallade vägledande, det vill säga ignorerbara så länge som de inte uppkommer med av eliten önskvärda resultat. Maken till så urvattnad demokrati har vi nog aldrig sett.

Det finns dock värre övertramp där en världsopinion ignoreras och de pliktskyldiga kommer alltid undan just för att de är så starka att de kan hota andra till tystnad. För att ta till det mest närliggande exemplet så vill jag peka på USAs krig mot Irak. Här är det ett faktum att en majoritet av världsopinionen står för antagligen fortsatta inspektioner eller det mer radikala, lämna Irak i fred.

Dessa står emot länder som jag räkna med en hand, bland dem ses USA som den ledande makten och Storbritannien som stöd. USA ser krig som oundvikligt på grund av Iraks hot mot världsfreden och demokratin, jag kan använda exakt samma argument mot USA. De Förenta Staterna är ett hot mot världsfreden då de i och med sin inställning för ett krig, ett krig som mycket få vill ha, splittrar en hel värld och skapar konflikter som inte fanns där tidigare.

Amerika är också ett hot mot demokratin då de väljer att ignorera den institution vid namn Förenta Nationerna som vi själva har satt till makten. Kanske den mest demokratiska vi har. Genom att klart och tydligt säga att de inte bryr sig ett dugg om vad denna organisation skall besluta då man redan har bestämt sig för att gå i krig.

Demokrati är inte den bästa styrandeformen men det är den vi har och den jag i alla fall ser som den ända vi som människor kan och ska leva efter. Makteliten ser demokratin som ett hot då den är det ända som kan ta makten ifrån dem, därför motarbetas den hårt och länge.

Medmänniskor, det är dags för oss att ta folkstyret till försvar. Till barrikaderna!


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 11 mar 2003 16:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: