sourze.se

Irritation kan bytas mot glädje

Förekom etnologens sökande i tabeller och gamla böcker och ta vara på den kunskap du har tillgång till i din vardag.

Många människor retar sig på kollektivtrafiken i Angered. Jag har hört berättas om hur de i Gårdsten springer som gaseller mellan hållplatssidorna, då bussen går med- och motsols, även om anvisningarna alltför sällan stämmer överens med verkligheten.
Har de sprungit och hunnit med bussen har de ändå anledning att vara glada, då bussen kommit, och passagerarna faktiskt plockats upp. Det har nämligen hänt att chauffören varit så försenad att han kört sin runda utan att stanna eller ta med de väntande resenärerna.
Sedan finns bussföraren med tydliga Don Juan-komplex - som försöker förföra kvinnor genom att bland annat fråga om deras civilstånd.

Tiderna förändras och vi med den. När samhället präglas av bland annat ekonomiska och sociala svårigheter är det lätt att dra sig till minnes de goda saker som tidigare tider präglats av. Det är också vanligt att man börjar förespråka det som hände förr, kanske ur moralsynpunkt.
Tidiga etnologer fick mestadels lita på det som samlats in och arkiverats för att få reda på hur det var förr i tiden. I våra dagar försöker de på äkta deltagande observationsmanér söka reda på olika sanningar genom intervjuer, samtal eller deras biografiska berättelser förutom arkivmaterial.
Kanske är det något vi skall ta lärdom av, det vill säga börja värdesätta saker och ting i nuet. Och om vi verkligen anstränger oss kanske även människornas negativa erfarenheter med kollektivtrafiken kan hamna på plussidan. Men det är klart, det krävs kanhända lite vriden humor och ett öppet tänkesätt för klara av det.

Kanske skall vi vara glada för att chaufförerna tar vara på sin artistiska frihet och vågar vara galna nog för att skaka om i vardagslunken.
Att gårdstensborna får en extra motionsdos galopperande från sida till sida kan ju ses som ett jättesmart drag ur folkhälsosynpunkt.
Att sedan vissa passagerares apelsiner ur oknutna påsar rullar fram och tillbaka i bussens rörelserytmik blir bara till en underbar krydda i tillvaron.
Så på det stora hela kanske angeredsborna skall vara glada för kollektivtrafikens fummel. Efter att irritationen lagt sig får de något att prata om samt en chans att sprida glädje till andra.


Om författaren

Författare:
Sari Hänninen

Om artikeln

Publicerad: 05 mar 2003 09:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: