sourze.se

Göran Persson plågar katter!

Om man ska tro den senaste temoundersökningen där vänsterpartiet tappar två procentenheter sedan undersökningen i december, så kan man fråga sig varför.

Många vill framhäva att nedgången beror på Gudrun Schymans tveksamma deklarationsvanor. Det är inte alls omöjligt, men hur tänker då de människor som byter parti efter partiföreträdarnas fadäser? Jag är medveten om att opinionsundersökningar är tveksamma överlag, men jag väljer att ändå använda den senaste temoundersökningen som underlag till mitt resonemang.

När nu Gudrun Schyman har trampat i klaveret så försvinner ett antal väljare till främst miljöpartiet och socialdemokraterna. Men jag har lite svårt att förstå hur man som väljare resonerar när någon i det parti man har röstat på visar sig vara en idiot. Förhoppningsvis så röstar man på ett parti som bygger sin politik på en ideologi och framför sina ståndpunkter i partiprogrammet. Vad jag vet så har inte något parti drastiskt ändrat sin politik sedan valet.

Så om Bo Lundgren påträffas med barnpornografi i sin dator ska då några tusental moderater i panik byta parti? Eller om det uppdagas att Alf Svensson årligen håller föreläsningar vid Ku Klux Klans sammankomster är det då läge för de kristdemokratiska väljarna att söka ett nytt parti? Vad händer om Göran Person påträffas med att i gränslös glädje plåga ihjäl en stackars försvarslös katt?

Det är lite tråkigt att se att medifieringen av politiken har lett till att ett välsmort munläder och eleganta kläder är viktigare för röstfisket än idéerna. Folk som röstar på partier därför att de finner partiledarna pålitliga och kompetenta men samtidigt aldrig läser partiprogrammen är ett hot mot den vacklande demokratin. Men det kanske ska vara så nuförtiden. Individen är viktigare än politiken.


Om författaren

Författare:
Martin Engström

Om artikeln

Publicerad: 28 feb 2003 17:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: