sourze.se

Bögar i duschen och andra skymfer

Fördomar, sextrakasserier och missförstånd.

Om någon säger "du har snygg kropp" i bastun, är det då sextrakasseri? Jag valde medvetet att inte ta upp den frågan av två anledningar. Jag skrev svaret sent en natt mot en arbetsdag och ville bli klar så fort som möjligt. Tröttheten gjorde det också svårt att fokusera på annat än den viktigare aspekten i texten "Jag vill inte duscha med bögar", och knappt ens på den.

När jag jobbade som skolinformatör och pratade med elever på högstadiet och gymnasiet om hur det är att vara homo- eller bisexuell, kom ibland funderingar kring duschsituationen upp. "Hur brukar du duscha? Är det inte pinsamt om du får stånd?" Jag förstår logiken bakom den här frågeställningen.

En del handlar om fördomen om att homo- och bisexuella tänder på allt med puls, två ben och rätt kön. Folk har ganska dåligt självförtroende i allmänhet, men så fort det är någon icke heterosexuell i närheten då jävlar, är man självklart världens pudding och måltavla för lustkänslor. Sen blir man en förorättad pudding om det framkommer att det senare inte är fallet.

En annan del beror på att man hela tiden utgår från sig själv. Från första klass och framåt duschar man med individer av samma kön. Det är sällan man befinner sig i situationer där män och kvinnor umgås utan kläder på kroppen. Självklart finns det då en laddning i att föreställa sig att man befinner sig i denna situation. Denna spänning överför man på homo- och bisexuella, utan att tänka på att spänningen försvunnit genom alla år man duschat med folk av samma kön. Människan kan vänja sig vid det mesta. Visst finns det de som aktivt raggar på på badhus, men att utgå från dem som mallar för hur homo- och bisexuella är, är lika rättvisande som att använda män som ofredar kvinnor för att beskriva heterosexuella.

Första delen av Yohannis Peterssons text handlar om att han tog illa upp av att någon, i hans uppfattning, gjorde ett raggförsök på honom i bastun. Jag skulle inte heller ha uppskattat om någon gjorde direkta raggningsförsök på mig i duschen eller i bastun. Här delar jag, Yohannis och många kommentatorer samma uppfattning. Sedan skiljer det sig uppenbarligen.

Jag inser att händelsen är utförd av en individ och inte av gruppen individen tillhör. Att en kille som tafsar på tjejer i badhuset är heterosexuell, talar inte för att män och kvinnor skall skiljas åt i badhusen. Det talar för att denne man skall nekas tillträde till badhuset i fortsättningen. Det är sällan heterosexuella buntas ihop på grundval av sin sexuella läggning, eller i egenskap av vilket kön de föredrar på sin partner får mindre smickrande attribut tillskrivna sig.

Hade Yohannis sagt "jag vill inte att folk raggar på mig i duschen/bastun" så hade denna debatt varit helt onödig, eftersom det är en självklar ståndpunkt.

Yohannis lämnar duschen efter ungefär halva texten. Han lämnar duschen, och går ut i samhället när han skriver "... Dom andra i Brandsta City Släckers, min anm. medger att dom har en inställning som avspeglar en attityd, ur deras yrkeskår. Vilken jag vet finns inom dom flesta mansdominerande yrkeskårer, i synnerhet inom försvaret, men jag ser ändå inte det som ett demokratiskt hot, mot samhället, som många andra gör. ..."

Denna attityd som det pratas om här stannar inte vid "jag vill inte duscha med bögar". Den attityd det handlar om är att homo- och bisexuella inte är lämpliga som poliser/brandmän/militärer, att de är mindre värda som människor och att det inte är fel att trakassera dessa "sjuka" individer. Samma attityd finns, om än inte i samma utsträckning, om kvinnor och invandrare.

Yohannis konstaterar också att så länge en homo- eller bisexuell håller käft om sin sexuella läggning uppträder han på ett "sympatiskt sätt".

Är du heterosexuell? Gör ett experiment. När du kommer tillbaks till jobbet efter nästa semester, och får frågan om hur det var, ska du återge din semester utan att omnämna din partner med könsindikerande ord. Du får helt enkelt inte berätta att du är hetero, varken direkt eller indirekt. "Min man/fru" är tabu, liksom "hon/han". Svårt? Mycket. Skillnaden för personer i homosexuella relationer här, är att när de "misslyckas" med detta så hör folk fortfarande ibland "jag lever med en partner av samma kön" istället för att höra om resan till Asien.

Kontentan av artikeln:
Det är fel att kränka eller utsätta en människa för sexuella trakasserier. Raggningsförsök i "publika" duschutrymmen är inte okej, av respekt för andra ska sånt ske på andra ställen.

Homo- och bisexuella har rätt att prata om sin sexuella läggning på samma sätt heterosexuella alltid gjort och gör, oavsett om det sker i bastun på badhuset eller kring lunchbordet på jobbet. Har du problem med det? Duscha nånstans där du får vara ensam.


Om författaren

Författare:
Micke Kazarnowicz

Om artikeln

Publicerad: 28 feb 2003 10:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: