sourze.se

Kirurgi för liv och fred

Att många människor världen över nu protesterar mot de anglosaxiska ländernas krigsplaner måste man ha förståelse och sympati för. Men visst är det något som inte stämmer...

Man kan tänka sig jorden som en mänsklig kropp med en dödlig sjukdom i en viss kroppsdel. En sjukdom som inte går att bota med någon känd medicin - inte ens en politisk eller diplomatisk sådan. En människa med en sprucken blindtarm kan t.ex. bara räddas genom ett snabbt operativt ingrepp med en kniv. Kniven blir blodig, men den kirurg som riskerar sin framtid genom att hålla i den räddar ett liv...

Om den som läser detta kan föreställa sig vår enda värld i universum som en levande biologisk kropp, kan denne troligen även förstå vad jag försöker säga. T.o.m. kanske begripa ett synnerligen drastiskt exempel på hur några modiga kirurger räddade cirka 70 miljoner liv en gång genom att ta på sig ansvaret att hålla i den allra blodigaste högteknologiska kniven av alla:

Harry Trumans beslut 1945, som kostade ca. 100 000 liv, räddade livet på de övriga ca. 69 900 000 japaner som annars alla hade slagits till sista man, kvinna och barn... Som bonus kunde General MacArthur tillgodoräkna sig lyckan av att ha i det närmaste hela sin armé intakt. Och som extra bonus att bli helgonförklarad av lika många fiender.

Nu är det inte alls så att jag håller med varken George W. Bush eller Tony Blair i särskilt mycket. Allt har nämligen alltid flera sidor som alla har rätt och är värda alla sympati. Men bra fredskirurger är jänkarna fortfarade... Och det gläder verkligen en fredsvän som är gift med en levande japanska som var med på plats då och nu kan berätta.


Om författaren

Författare:
göran holm

Om artikeln

Publicerad: 27 feb 2003 14:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: