sourze.se

Motstånd! Rättvisa! Organisering!

MST - Movomento dos trabalhadores rurais Sem Terra Rörelsen för arbetarna som brukar jorde

I Brasilien finns det många rika, men även många mycket fattiga. Klyftorna är stora. I själva verket är dock Brasilien ett land med stora rikedomar och lika hög BNP som Sverige. 1 procent av jordägarna äger 46 procent av jorden. 81 procent av invånarna bor i städerna.

Det finns inte några jobb på landet på grund av jordmonopolet. En stor del av marken är obrukad. Det fanns förr en militärdiktatur i Brasilien. Det enda goda med diktaturens regim var att de lovade ett statligt ingripande i fördelningen av jord. Tyvärr hände inte mycket, men detta ger ändå de fattiga jordägarna rätt när de ockuperar marken: De har lagen på sin sida, de har rätt till marken, den borde bli deras. Men det blir den inte, inte utan hård kamp.

Movimento sem terra, MST, bildades 1984 av en katolsk kyrkoorganisation och diverse fackförbund. MST finns för att det finns ett behov av ett organiserat motstånd. Lokala ockupationer av mark krossas lätt. En ockupation går till på så sätt att MST utser ett lämpligt område där marken är misskött eller obrukad. Sedan skickas ett antal representanter ut för att tala med lokalbefolkningen som inbjuds till ett hemligt möte.

Frukten av detta är att de en natt går till platsen för ockupationen och sätter upp sina karaktäristiska svarta plastpressenings-tält. En rättslig process inleds och sedan väntar år av kamp. Gång på gång blir de brutalt utsparkade, gång på gång flyttar de tillbaka. Utanför Sao Paolo pågår just nu en gigantisk ockupation bestående av 3 000 familjer.

Detta kan tyckas som något som inte angår oss. Men det gör det. Internationell solidaritet är ett led i Ung Vänsters kamp för socialism. I Brasilien har man samma problem som här bostadsbrist, försörjningssvårigheter på landsbygden, fast många gånger värre. Lägg till det att de än idag sugs ut av utländska intressen så har du kontentan av det hela; internationell solidaritet är inte önskvärt, det är nödvändigt.

De pengar som Ung Vänster i Sverige samlar in kommer att gå till en skola utanför Sao Paolo där aktivister och agronomer ska utbildas att föra MST:s kamp vidare. För varje krona vi får in så lägger SIDA på 4 kronor. Varje öre, varje höjd röst, räknas!


Om författaren

Författare:
Louise Larsson

Om artikeln

Publicerad: 26 feb 2003 13:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: