sourze.se
Artikelbild

Hellre Pippi Långstrump än stringtrosor

Stringtrosor, vadderad BH, smink och högklackat. En 25-åring på raggarstråk? Nej, en helt vanlig åttaåring på väg till ett lågstadiedisco.

När jag var åtta år gammal var livet ganska enkelt. Jag gick upp på morgonen, åt min frukost och tog sedan på mig kläderna som mamma hade lagt fram på sängen. Det spelade inte så stor roll vad det var, huvudsaken var att det gick att leka i dem, att jag kunde få vara en helt vanlig åttaåring.

Men när jag ser en dokumentär på TV om några småtjejer i Storbritannien sätter jag nästan kvällsteet i halsen. Läppglans med melonsmak är väl en sak men när jag ser en liten flicka som inte ens fyllt tio år stå och prova tighta linnen med djup urringning, då blir jag rädd. Riktigt rädd.
Hon kråmar sig framför spegeln medan hennes mamma står och ler i bakgrunden. Visserligen får hon inte köpa linnet men det räcker med att ha sett henne prova det utmanande plagget för att jag ska vilja vända bort blicken, hålla för öronen och upprepande ropa "bingolingo!".

När flickan sedan säger att hon vill bli strippdansös när hon blir stor börjar jag på allvar att ifrågasätta vad som är fel. Kalla mig naiv, men jag trodde att man drömde om att bli veterinär eller advokat i den åldern.

I samma dokumentär berättar en man om hur det säljs vadderade BH:ar samt stringtrosor som pryds av ett körsbär framtill med texten "Eat me". Målgrupp? Småflickor.

En åttaåring har inte ens börjat med sexualundervisning i skolan och har inte den blekaste aning om vad "Eat me" betyder hoppas jag. Dessutom tror jag inte att de lär ut det i skolorna.

Som barn ska man ägna sig åt att vara just barn, det vill säga att byta "luktsuddisar", samla på klistermärken och fråga chans på klasskompisar. Inte agera sexobjekt på ett sätt som skulle få självaste Ylva Maria Thompson att sätta dildon på tvären.

Vad kommer härnäst? Dildos med My Little Pony? "Köp-två-rafset-betala-för-ett"-erbjudanden på H&Ms barnavdelning? Eller varför inte låta dottern gå en table dance-kurs istället för att ta ridlektioner?

Jag menar, det ska ju börjas i tid. Eller?

Samtidigt som våra barn lullar runt i för stora linnen och högklackade skor, storlek 33, är Alfons Åberg-tröjor och Pippi Långstrump-toppar hetare än aldrig förr bland vuxna, i alla fall i min egen umgängeskrets. När någon av mina kompisar kommer i en t-shirt med ett Astrid Lindgren-tryck skriker jag högt av förtjusning och inleder ett stort korsförhör för att få veta var personen i fråga fick tag på den lilla dyrgripen.

Så medan jag och mina kompisar utövar hetsjakt på tröjor med barntryck springer tryckens egentliga målgrupp efter plagg med tryck som säger "Sexy slut" och "Take me".

"Upp och ner, ner och upp. Grisen gal i granens topp", för att citera Astrid. För visst känns det lite upp och ner när småtjejer är har mer utmanande kläder än många 30-åringar.

Nä, det lär dröja tills grisar sitter och gal i grantoppar innan jag har en åttaåring som får ta på sig stringtrosor med "Eat me"-tryck.


Om författaren

Författare:
Eva Råberg

Om artikeln

Publicerad: 22 feb 2003 08:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: