sourze.se

Välkommen tillbaka Samuel

Det kan ju vara så att Saddam inte har några atomvapen.

Jag tror att han har en av tre komponenter om jag inte minns fel och om Colin Powell är ärlig.

Det kan ju även vara så att det går att vara emot Saddam och emot kriget.

Jag har inte pratat med alla demonstranterna från i lördags men jag tror nog det var väldigt få som stöttade Saddam. Anledningen till att det finns ett så pass spektra av politska grupperingar som är emot kriget beror på att kriget i sig är vidrigt och USA är just nu lätt att tycka illa om. Det är därför det går att hitta allt från statskommunister, salongsradikaler. exil-iraker.

Bland liberala skribenter och moderater så finns det just nu
en mentalitet jag inte begriper: Att om man demonstrerar sitt missnöje mot kriget och mot Saddam, om man åker till Irak som EU-ledamot ja då tjänar man Saddam. Nu är det kanske inte det Sirén menar men jag tror faktiskt att det är så men att det inte betyder ett smack. Perssons besök i Nordkorea utnyttjades nog av deras programorgan och blev en munter visa att sjunga mellan limkokandet och raketskickandet.

Att man är för Saddam och mot kriget är lite märkligt.
Det tankefel jag dock tror att Sirén gör, är att han tycks tro att det per automatik råder ett motsats- och konkurrensförhållande mellan att vara mot kriget och mot Hussein.

Nej det handlar inte om att demonstrera för Saddam!
Visst satt nog Tariq Aziz och mös i Rom men han och Saddams hejdukar har inget stöd hos knappt någon i demonstrationstågen. I England är det mest liberala partiet alltså labour emot kriget. Hela 80 av partiet närmare bestämt.

Det kan även vara så att det finns andra sätt att förändra scenariot än A B som Sirén presenterar. I måndagens Aftonblad finns en artikel värd att läsa i debattdelen.

Där hävdar en rätt sansad lärare från Iran att Saddam kan tvingas bort från Makten. Folk har flytt landet och det är inte slutet som Nordkorea. I en artikel i Nytimes läser jag att:

"Every day now, a flood of battered cars and buses arrives in this city, bearing migrants from Iraq. Many are men of military age who have driven across the open desert, or paid bribes to Iraqi guards at the border crossing 250 miles east of Amman, to escape being drafted into Saddam Husseins battalions. "

Men men, det är inte viktigt för demonstranter att Saddam Hussein har MF-vapen! Med fortsatta vapeninspektioner blir produktionen av dessa omöjlig att bedriva. Det Irak behöver - i den mån denna debattslinga handlar om människoliv som Sirén skriver - är att Sanktionerna hävs mot landet och att man implementerar "Smart Sanctions". Sanktioner med ökad effekt på just regimen och mindre mot folket. Om detta kan man läsa på den utmärkta hemsidan www.casi.org.uk.

För de i kommentatorfälten som fortfarande och i brist på bättre vetande inte tror på att sanktionerna är det som orsakat hög barnadödlighet så kan ni ta del av följande.

FN:s sanktionskomité har bland annat importförbud mot kuvöser och då rörliga kuvöser. Skakbord. Vi kan kalla dom militära kuvöser då de antas användas för militär produktion av C-medel. Denna del av sanktionerna har i vid praktiskt utförande bland annat framkallat brist på civila kuvöser och delar till kuvöser på sjukhus.

Problemet är att ett sådant skakbord går att tillverka av grejor som hittas på skrotupplaget. Saddam kan alltså tillverka C-vapen. FNs sanktioner hindrar kuvöser att importeras och barn dör. Med två skurkar som skyldiga.

Därför. Om Sirén verkligen vill Iraks människor de bästa så ber jag dig ansluta dig till oss. Låt vårt tydliga, klara och rena rop på fred, på det eviga och på det goda skalla i triumf från toppen av berget, må det rulla ner för sluttningarna med oförminskad styrka, och må det eka högt och länge nere i dalgångarna:

Häv Sanktionerna mot Irak!
Slopa det debila "Oil for food" programmet!

Men krig är inte metoden för att lösa detta! Däremot tror jag mer och mer på Hans Blix och att FN fortsätter sega och sega. USA får gärna skramla och skramla. Det är en bra del i en av de mest effektiva kombinationer man kan tänka sig.

Ett krig kommer inte att bidraga till att folk får det bättre. Afghanistan är fortfarande i lidande. Landet är som Koreanska halvön var efter koreakriget.

Där finns dock - som fallet sydkorea - en potenial att kunna utvecklas med en liberal ekonomisk politik och bidrag.

Sirén listar även ett par Amerikanska angrepp ett av dom från andra världskriget och detta är faktiskt något som dagens globofober glömmer; Att vi ofta behöver och även ber om Amerikanskt pang. Ett ilsket förnedtat USA i Isolation som bara ingriper när egna intressen hotas är värre än den skjutglada världspolis vi har nu. Det var inte länge sedan Tysken slog oslagbar ut och EU schabblade till det på Balkan.

Dock befarar jag att en landstigning i Irak kommer att påminna mer om Somalia än om Normandie.

Sirén ber om Krig.
Jag ber om att det inte skall sluta som Hiroshima.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 18 feb 2003 13:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: