sourze.se

Collateral Damage

Folk som du och jag dör och de skyller på olyckliga omständigheter.

Michael Wiehe sade något i SVT:s Kobra som fick mig att tänka till ordentligt. Han sade något i stil med att: För hundra år sedan var fem procent av de som dog i krig civila, under andra världskriget uppgick civila dödsfall upp till sextiofem procent. Idag är nittio procent av de som dör i ett krig civila. Wiehe lade till att: När de säger krig mot Irak så är det inte Saddam Hussein... Han avbryter sig och skjuter in: Det är en jäkla massa irakier som kommer att dö.

Låt mig återgå till det där med nittio procent av de som dör i ett krig är civila, detta är något jag aldrig har tänkt på tidigare och jag undrar förbryllat varför. Det är ju sant, speciellt när det är överlägsna militära styrkor som anfaller en stat som har beväpning som inte ens fungerade på åttiotalet. Collateral Damage verkar ha ändrat betydelse för att gälla den egna militära styrkan. Nu är det militärerna som har högst chans att överleva ett krig, de som är bäst beväpnade och de som är bäst tränade. De civila har kan inte ens gömma sig i bunkrar längre, smarta vapen vet hur bunkrar skall tas idag. De borrar sig in i jordskorpan och detonerar inte förrän de kommer till ett tomrum. Total slakt. Collateral Damage. Lätt att förklara bort och man kan till och med kosta på sig att beklaga.

Vi lever i en absurd värld, det är meningen att vi skall sörja soldaters död, anfallande styrkor som avlider när ett land försöker försvara sig självt. Vi gråter över amerikanska elitstyrkor som förlorar en medlem och vi sörjer en NATO-soldats död. Allt emedan en allvarlig Bush Jr. förklarar att vi "alla ber för deras familjer" och att "hjältarna dog i den fria världens tjänst, för den fria världen." De civila som dog då? De hade bara otur, de dog av Collateral Damage. Varför sörja ett misstag? Man lär sig och går vidare. Man lär sig utveckla smarta vapen som kan göra Real Damage, även i bunkrar fulla med folk som försöker gömma sig undan helvetet uppe på jordytan. Hurra för utvecklingen!

Krig är fel, jag bryr mig inte om det pågår i Tjetjenien, Israel eller i Irak. Krig är stormakternas statsterror. Krig är en politiskt korrekt term för massmord. I krig är det aldrig soldaterna det är synd om, aldrig bödlarna vi skall sörja. Varför glömmer vi så lätt vad vi gör och har gjort mot ett land och dess befolkning?

Det finns ju hur många exempel som helst på att krig inte löser något. Vem på allvar tror att Kosovo-albanerna och serberna har slutat hata varandra? Vem tror på allvar att Afghanistan är idag ett fritt land med en fri befolkning? Vem kommer ens ihåg Rysslands slakt i Tjetjenien?

Igår bombade Danmark Afghanistan, de förnekar att de dödade någon civil, för jag menar vem är dum nog att tro att danska bomber är dödliga? Om bevisen dyker upp på att danskarna faktiskt dödade en familj eller två så är jag säker på att de kommer att beklaga detta och skylla på olycklig Collateral Damage.

Varför glömmer vi så lätt?


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 15 feb 2003 13:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: