sourze.se

Bush Sauron?

Det handlar om den största makten en människa kan ha på jorden, och att det är en människa som har den är rätt dåliga nyheter.

Just nu fylls världens mejlboxar med en bild på George Bush den yngre, bärandes Härskarringen på sitt finger istället för vigselring. Bilden lär ha dykt upp redan för ett år sedan i samband med den första Sagan om ringen-filmen men är förstås än mer aktuell nu. Poängen är billig men fruktansvärt rolig. Den är inte särskilt snäll mot herr Bush men frågan är om inte satiren säger mer om den riktas mot själva presidentämbetet istället för innehavaren. För det handlar ju om den största makten en människa kan ha på jorden och att det är en människa som har den är rätt dåliga nyheter, om vi minns läxan från Sagan om ringen: "The race of men, who above all else desire power... are easily corrupted."

Makt i sig är inte nödvändigtvis av ondo, i motsats till Härskarringen som är bunden till den mörke furste som skapade den. Några sådana onda intentioner fanns nog inte hos dem som skrev den amerikanska konstitutionen; även om de gav presidenten en stark ställning kunde de knappast förutse att han skulle bli mäktig att beordra massförstörelse i Japan eller dra in hela världen i en förödande slutstrid. I Vita huset multipliceras minsta misstag med summan av alla pengar, alla lång- och medeldistansrobotar och allt medialt maskineri som Förenta staterna förfogar över. Vem kan förhålla sig ödmjuk till en sådan makt? Vem kan motstå möjligheten att härska och söndra för egen vinning? "Mr president, where you wanna go today?"

Det är som med sagans tre önskningar. Trots den unika möjligheten att göra gott till mångas glädje slutar det alltid med att önskningarna sjabblas bort genom en blandning av ren klantighet, kortsiktigt tänkande och korkad egoism. Det är inte svårt att se paralleller i politiken. Mugabe önskade sig ett fritt Zimbabwe men åstadkom en diktatur. Gorbatjov önskade bort järnridån men öppnade på så sätt vägen för den nästan oinskränkta världsdominans USA nu kan göra anspråk på. Nej, jag säger inte att den brittiska ockupationen eller det sovjetiska skräckväldet borde fått fortgå. Bara att alla mänskliga godhetssträvanden har en baksida i form av oanade, oönskade effekter. Tänk bara om den kommunistiska rättvisetanken hade kunnat genomföras så att alla kunde äta sig mätta och inga oliktänkande behövde lida förtryck! Då hade ingen häcklat den ideologin idag.

Sagan, både den gamla traditionella och den om ringen, hade nog rätt i sin dom över människan. Vi sitter alla med en liten härskarring runt fingret, inte bara den hånade amerikanske presidenten. Alla utövar vi någon gång makt på ett felaktigt sätt. George W Bush må ha en kraftigt överdimensionerad flisa i ögat och en otäckt omfattande makt, men det får inte hindra oss att se bjälken i det egna ögat och vår egen önskan om en värld som dansar efter vår pipa. "Can you protect me from yourself?" frågar Frodo den ädle Aragorn som svurit att beskydda honom. I filmens vackraste scen sluter så Aragorn Frodos hand runt ringen och låter den lille hoben gå iväg för att förstöra ringen. Måtte verklighetens människor också undfå nåden att kunna säga nej. Nej till storslagna godhetsprojekt i eget namn! Nej till krig!


Om författaren

Författare:
Mattias Agnesund

Om artikeln

Publicerad: 13 feb 2003 17:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: