sourze.se
Artikelbild

Mannen som avelstjur

Minns hans långa, spetsiga, rosa penis.

Minns när en ko började hoppa upp på en annan ko och jucka med juvret. Morfar tog ut tjuren som annars stod i sin ensliga kammare i ladugården. Minns mina känslor; blandningen av upphetsning och förlamande genans då tjuren hoppade upp på kon med sin långa, spetsiga rosa penis i högsta beredskap. Allt i syfte att åstadkomma en kalv. För att efter 10 roliga minuter få återvända till sitt ensliga bås. Kanske är det så många kvinnor idag använder män. Andelen kvinnor som är singel och som hör sin biologiska klocka ticka förefaller ha ökat lavinartat.

Vår manlige singelbekantning är övertygad om att det är så. Han var här på middag och berättade då att han - efter 10 singelår utan längre förhållande - låtit sista tabut falla, att han gett sig på internetdating. Efter ett längre utbyte av mail träffade han så en kvinna som valt ut honom i en databas. De träffades över en lunch och gick omedelbart hem och pökade. Vår bekant var i efterskott övertygad om att hon försökte bli med barn. Dels för att hon ville hoppa över preventivmedels-användningen och dels för att hon sköt upp lunchdaten några dagar med en "dålig ursäkt". Vi invände dock att hon kanske var tänd på honom och helt enkelt inte tänkte sig för och vem har inte skjutit upp en lunch någon gång. Då harklade sig Patrik och sa med ett föreläsaraktigt tonfall:

"Det var inte bara det. En kvinnas flytningar varierar, som ni kanske vet, under menstruationscykeln. Man kan faktiskt se på flytningens konsistens och smak och lukt om kvinnan har ägglossning..." han fortsatte med en längre utläggning.

Är det sant? tänkte jag lätt rodnande. Sitter jag och lyssnar på en föreläsning av en ungkarl om kvinnliga flytningar och deras betydelse för fertiliteten. Samtidigt som jag känner en djup beundran för vad karlar kan nuförtiden så kan jag inte låta bli att se bilder framför mig. Exakt när under kärleksakten passade han på att göra lilla klibbtestet mellan tummen och pekfingret?

Är det omvända världen nu? Är det männen som ensamma får ta ansvaret för preventivmedelsanvändningen? Ja, i alla fall om de vill vara på den säkra sidan.

Men hur kan kvinnor bära sig åt så här, tänker jag, så oansvarigt och egoistiskt. Men innan jag tänkt tanken färdigt så kommer jag ihåg när jag efter tre år som lycklig singel i storstaden plötsligt tröttnade på att vara ensam. De sista tråkiga åren då allt syntes hopplöst och jag var helt övertygad om att Sokrates eller någon annan sanningssägare i den högre skolan måste ha myntat uttrycket "män är som toaletter - antingen är de upptagna eller så är de fulla med skit". Och jag längtade inte ens efter barn utan bara efter lite kärlek och hopp om en riktig varaktig relation som inte byggde på midjemåttets relation till tuttstorleken. Tar man den känslan och adderar ett ackompanjemang av den biologiska klockans tickande i öronen så är det förmodligen ganska logiskt att kvinnor använder män som avelstjurar.

De flesta av oss drömmer trots allt fortfarande om en framtid i en kärnfamilj. Det måste vara en stor sorg att höra den biologiska klockans sista tick utan att ha realiserat drömmen och därmed veta helt säkert att drömmen för alltid gått i kras. Skaffar man däremot först ett barn kanske man kan hitta den rätte mannen senare. Det öppnar ju också helt nya möjligheter för den gamla raggningsrepliken "Hur vill du ha dina ägg imorgon? Stekta eller befruktade?"

Nu tror jag att medelålders ungkarlar som varit singel ett tag är en dålig rekryteringsgrupp för avelstjurar. De är för medvetna, för pålästa och för vaksamma. Men nyskilda 40 are och yngre killar under 30 är förmodligen en mer lättlurad grupp. De som fortfarande tror att det är sex som är grejen. Och de har all anledning att se upp. Den biologiska klockan är ett fruktansvärt vapen som kan leda en kvinna till strategiska målinriktade handlingar.

Så - man - om du hör ljudet från den biologiska klockan; Tick, tack, tick, tack, tick, tack . Valet är ditt; Fly! - Eller bjud på några milliliter...

//Krönikan har tidigare varit publicerad i Svenska Dagbladet//


Om författaren

Författare:
Anna Linusson

Om artikeln

Publicerad: 11 feb 2003 10:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: