sourze.se

Ur en förlorares dagbok

Bidrag till Sourze manustävling.

Interiörbild. Nattklubb/disco av den smaklösa finlandsfärjeliknande typ som är vanligt på landsorten. Mängder med dansande och berusade människor som alla försöker se ut som deltagare i en doku-såpa. Väldigt hög musik av hitlistekaraktär, typ Las Ketchup, spelas av en DJ.

Kameran zoomar in på huvudpersonen i vår berättelse nedan kallad "D.". D. har på sig jeans, en svart kortärmad skjorta och ett par svarta Adidasskor Adidas Superstar för att vara exakt. D. tar några klunkar på sin drink, en gin o tonic. D. tittar ut över lokalen.

Kameran byter perspektiv. Den visar nu från D:s perspektiv. Kameran panorerar över lokalen.
D:s tankar hörs, som en voiceover:

"Fan. Hur kunde jag gå med på det här. Varför följer jag med mina gamla polare med ut. När vi möttes på stan och dom sa ´vi måste ta en öl tillsammans nån gång´ så hade jag inte räknat med att vi skulle hamna på det smaklösaste stället öster om Atlanten. Herregud - vad är det för dynga dj:n spelar egentligen? Varför kan de aldrig spela lite bra musik ute? Jag får väl intala mig att jag har kul - att jag egentligen är nån annanstans…"

Dagdrömssekvens. Kameran visar D. dansandes i en annan snyggare lokal. Folket i lokalen ser "indie" ut. Alla dansar och ser glada ut. Musiken som spelas är New Orders "Temptation".

Dagdrömmen bryts abrupt. Kameran visar en berusad ung man som stöter till D. och spiller öl. Den berusade mannen är klädd i en blå-gul jacka av träningsoverallstyp. På bröstet står det "Sweden". Han har blonderat hår och luggen står rätt upp.

Den berusade mannen sluddrar:
"Fan… se dig för din jävla tönt. Du ska inte stå här där jag går."
Mannen vinglar iväg till baren där han försöker stöta på en tjej i långt blont hår. Hon är iklädd vita byxor och en tajt vit topp med urringning. På huvudet bär hon en virkad vit mössa.

Kamerna visar D. som med avsmak tittar bort åt bardisken där mannen står och limmar.

D:s tankeröst:
"Tack för att du så brutalt tog mig tillbaka till verkligheten. Jävla idiot. Ute och super sig full med sina hockeypolare och raggar på kåta bimbos."

Kameran byter återigen till att visa ur D:s perspektiv. En snabb panorering över lokalen. Kameran stannar på en söt tjej som står ensam i ett hörn. Hon har kort brunt hår och är klädd i kjol och svart polotröja. Hon ser måttligt road ut. Smuttar lite försiktigt på en drink och tittar förstrött på klockan.

D:s tankeröst:
"Shit! Hon var söt. Tänk om hon också är hitlurad av sina korkade polare. Hon ser ju onekligen uttråkad ut. Hon kanske också hatar musiken och allt annat här. Hon kanske också sitter hemma och lyssnar på New Order eller gråter till Bright Eyes. Hon kanske också gillar filmer som Ghost World eller Royal Tenenbaums. Fasen jag kanske skulle gå fram till henne och prata lite. Synd att jag är så fruktansvärd på att ta kontakt med flickor."

Tankerösten avbryts. Kameran växlar snabbt till att visa DJ:n som säger:

"Nu blir det en gammal goding som jag vet att alla gillar. Kom igen nu och DANSA!"

Musiken byts från eurodiscodancehitlisteskit till Bon Jovi´s " Livin on a Prayer". Kameran visar dansgolvet där folk jublar och hoppar runt.

Kameran går sen till att visa närbild på D:s ansikte. D. himlar med ögonen.

D:s tankeröst:
"Vad i helvete! Nu kan de fan inte sjunka lägre. Tur att jag inte har druckit mer då hade jag fan kräkts."

Kameran visar återigen den söta, brunhåriga tjejen. Hon ser fortfarande uttråkad ut.

D:s tankeröst:
"Skönt. Hon ser fortfarande uttråkad ut. Gott tecken. Då gillar hon inte Bon Jovi heller. Nä, nu jävlar måste jag gå fram. Vad har jag att förlora? Mer än min redan förstörda självkänsla…"

Kameran visar D. när han går fram mot den brunhåriga tjejen.

D:s tankeröst:
"Va fan ska jag säga egentligen? Jag kan ju inte köra nån patetisk raggningfras i stil med ´går du ofta hit?´. Jag måste säga nåt smart."

D. är framme vid henne. Han säger:

"Eh… Går du ofta hit?"

D:s tankeröst:
"DOH!"

Tjejen tittar fullständigt oförstående och lätt uttråkat på D.

D:s tankeröst:
"Skjut mig. NU!"

En annan tjej kommer fram till den brunhåriga. De två tjejerna börjar prata teckenspråk med varandra.

Kameran visar D:s ansikte. Han ser ut som han vill dö och sjunka ner under jorden.

Ett ljud hörs som ska illustrera hur det låter när en hjärna kortsluts.

D. vänder sig om och lämnar lokalen.

Slut.
Under eftertexterna spelas Broder Daniel´s "Iceage".

Detta är ett bidrag till Sourze Kulturs och SFI:s Manusfabrik


Om författaren

Författare:
Daniel Ekman

Om artikeln

Publicerad: 06 feb 2003 14:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: