sourze.se
Artikelbild

Ramona, kränkt? Snälla!

Såhär ligger det till:

Det stämmer faktiskt. Hon kom hit från någonstans i världen. Hon sökte asyl. Under många år levde hon på Ramonas lands generösa välfärdssystem innan hon hennes familj hann försörja sig själv.

Hennes bror skickades tillbaka till mellanöstern för att lära sig leva ett ärligt och religiöst liv, under tortyrliknande former. Hon, dottern - skickades därefter tillbaka till sin analfabetiska gammelmormor som tog fram ett den var varken rostig eller gammal rakblad, för att könsstympa henne.

Hennes pappa har en otrolig kort stubin och är oftast väldigt aggressiv. Mamman blir slagen varje dag. Mamman har blåmärken överallt.

Hon får inte umgås med killar, det vore skamligt för familjen, för deras rykte - deras heder! Hela släkten hotar henne, och hon är inte tillåten att gå på en vanlig svensk skola.

Pappan har redan hittat hennes framtida make, bröllop nu till sommaren. Han maken har sedan tidigare tre barn och är idag dubbelt så gammal som henne. Detta tycker pappan bara är en stor fördel, helt enkelt en erfaren man!
Hon ska förbli hemmafru. Slöjan blir ett måste. Pappan säger att nu när hon gifter sig, får hon enbart visa sin skönhet för maken och ingen annan.

Brodern säger att han svär på sin mormors grav att han med vilja stryper henne med sina bara händer om det så behövs. Detta, för att försäkra sig inför framtiden. Mamman vågar inte hjälpa dottern då hon behöver det som mest. Det finns inte längre någon hon känner förtroende för.

Hon börjar känna sig kränkt.

Men vänta lite nu, det är nämligen Ramona som påstår att det är hon som känner sig kränkt.

Ramonas land och hennes värderingar är nu djupt kränkta- för att en annan stackars ung tös blev könsstympad, medan vi andra antagligen satt hemma i Sverige och njöt av sommarens härliga värme. Ja, visst är det märkligt.

Bra kämpat Ramona! Det är exakt vad som behövs idag, att fortsätta diskutera i "vi och dem" form. Det var dock inte oförväntat, det är det aldrig...

Men, syftet?

Om det var för att krossa de förutfattade meningarna, antyder jag bara på motsatsen.

Om det var för att upplysa folk om hur invandrare beter sig -sådär allmänt- är hela artikeln bara tragisk.
Om, Ramona, artikeln handlar om att kritisera de som faktiskt förtrycker sina döttrar och söner, är artikeln återigen inte skriven i förebyggande syfte.

MEN däremot beskriver den din aggression så när som perfekt. Congratulations my friend! Där satt den!


Om författaren

Författare:
Haleh Nowroozi

Om artikeln

Publicerad: 04 feb 2003 09:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: