sourze.se

Rasideologi även bland djur

Fel färg och du förnekas, kanske till och med inte överlever.

Kody är en vit schäfer. Vita schäfrar finns inte enligt uppfödare av schäfer. Schäfern som hundras startade i slutet av 1800 talet och år 1890 så fanns det en rasbeskrivning av en ny hundras. Det var skapandet av en hundras som skulle vara en brukshund och inte någon utställningshund.

Det finns mycket att läsa om schäfern både i bokform och på Internet. Det jag har tagit till mej och det jag tror är sanning är att den första schäfern som är anfader till alla schäfrar hade vita gener från sina farföräldrar och morföräldrar. Vit färg är en recessiv färg och därför så föds det ibland vita schäfrar.

Jag har läst mej till ett antal olika beskrivningar om varför vita schäfrar inte var önskvärda och i efterhand har deklarerats som icke önskvärda. Det skylls endera på amerikaner och endera på tyskar som ansåg att det inte var en bra färg då det misstänktes vara albinos. Albinodjur och vita djur är två helt skilda saker. Albinohundar hade svagheter och sjukdomar, men det var ingen albinohund utan en naturligt vit schäfer.

Ifrån början ansågs det vara bra med vita hundar när hunden var en arbetande herdehund och det var lättare att urskilja hunden ur en får flock ifrån anfallande vargar. Fåren sades trivas bättre med en vit hund, sant?

Jag har surfat in på uppfödare av "normalt" färgad schäfer och lämnat meddelande i deras gästböcker och lämnat mitt namn och länk till min hemsida med min vita schäfer, de uppfödare som inte tycker om vita schäfrar blir så i upplösningstillstånd att dom raderar mitt inlägg i deras gästbok! Jag har senare varit inne hos samma uppfödares hemsida och skrivit om Labrador vilket inte tas bort!
För många år sen hade jag en kollega som födde upp schäfrar och hon sa att hon en gång fått en vit valp och att hon avlivade den direkt själv. Jag frågade varför jag inte kunde ha fått hunden. Hennes svar var att då fanns det bevis för att hennes tik fått en vit valp. Men att jag sa att hon fått en vit valp utan att kunna visa en var en helt annan sak.

Klart det fortsätter att födas vita valpar då ingen uppfödare vill erkänna att just deras tik fått en vit valp så det föds up fler och fler hundar som alla bär på den vita genen. Säj detta till en seriös uppfödare och det nekas bestämt till det! Jag har en vit schäfer som är född av vita schäferföräldrar. Här är vita schäfrar väldigt sällsynt då man betalar hundskatt och man kan få lindrigare hundskatt om man: går lydnadskurs, har staket, skötte sej exemplariskt året innan, och om man har en rasren hund. Om hunden är av blandras så kan man få sänkt skatt om man kastrerar den.

Här är alltså vit schäfer väldigt sällsynt då man för det första helst "tar bort" en vit valp och för det andra om man låter den leva och den inte är en "rasren" hund kastrerar den för att få lägre hundskatt. Bra med lägre hundskatt för kastrerade hundar för det kan ta bort oönskade blandrashundar och okynnesuppfödning av blandras hundar. Med okynnesuppfödning menar jag de som har en blandrashund och inte bryr sej så mycket och kanske låter den springa lös och det blir avkommor lite till höger och vänster.

Har man en rasren hund så håller man lite mera koll på vem som får eller inte. Så när jag registrerade min hund för att betala hundskatt så tittade man konstigt på mej när jag sa schäfer och deras dator inte hade färgen vit i dropdownlisten för den hundrasen. Det löste sej efter att vi hittat att det gick att få färgen champagne som schäferfärg enligt kommunens databas.

När jag var hos veterinären för första besök, samma veterinär som har hand om mina katter så såg veterinären ut som ett frågetecken. Nedanstående är veterinärens monolog med sej själv när han undersökte min hund:
- Hm, är det här en Alsatian?
- Ja det är det ju!
- Oj, han är nästan vit!
- Jädrar han är inte kastrerad!
- Vad kallar du färgen ?
- Dilute, jaha, fin hund, jädra fin hund.
I engelskan så heter tysk schäfer oftast inte german shepherd utan Alsatian. Dilute betyder urtvättad

Veterinären hade trots sin ålder och att han inte var ny i gemet aldrig sett en vit schäfer och absolut inte en som inte var kastrerad.

I Sverige är det tvärtom vanligare och vanligare med vita schäfrar då det avlas på dom och det finns numera som en egen ras. Det vill säja den schäfer som överlever ur en normal kull kan bli omdöpt till en annan ras. Konstigt enligt mina tankegångar, hade det inte varit lättare att säja att schäfer kan vara vit?

Jag är ingen expert på området så jag frågade en uppfödare av vit hund i Sverige och fick till svar att är en av hundarna vit så blir det blandad kompott av valparna, men är bägge hundarna vita så blir det bara vita hundar då den vita färgen slår undan annan färg.


Min vovves hemsida. Länk: angelfire.com


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 02 feb 2003 14:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: