sourze.se

Om liv eller död

Om förtryck, egoism och att töja på gränser.

Med tiden förändras världen; länder splittras, folk dör och tekniken utvecklas som aldrig förr. Vi blir mer medvetna om vad som händer runt omkring oss. Idag försöker vi motverka den dåliga miljön och vi sträcker ut våra händer och pengar till de fattiga. Jag har en känsla av att vi aldrig någonsin har varit så villiga att rädda vår värld. Helt enkelt för att det ska vara en bättre värld att leva i.

Men i samma veva som vi skänker pengar till fattiga länder, demonstrerar för lika löner och bojkottar päls, så förtrycks de svaga fortfarande i tystnad. Och tyvärr skulle jag inte bli förvånad om det är samma hand som klappar dem på axeln och sedan, när ingen ser, utnyttjar dem.
Samma gala som skänker pengar till fattiga har en eller två torskar i styrelsen som åker till Thailand för att träffa småpojkar. Känns det bekant? Allt för ofta läser man huvudrubriker om hur någon högt uppsatt utnyttjar någon i lägre position. Eller hur poliser har barnpornografi i datorerna. Eller hur militärerna som krigar i Kosovo har blivit lite väl skjutglada.

Och allt detta i välmening. Men har vi inte lärt oss något av världen vi lever i? Vilka affärer säljer ut billiga produkter bara för att vara snälla? Varför har McDonalds extra billiga hamburgare just på måndag, tisdag, onsdag och torsdag? Alla gör något gott för att själva tjäna någonting på det. Hur många är det inte som skänker några kronor till hemlösa bara för att kunna räta lite på axlarna. "Jag är minsann inte en snål jävel, som resten av er i vagnen". För betalar han någonsin in pengar till hjälporganisationer, hemma i det ostörda?

Självklart finns det folk som är rakt igenom godhjärtade och aldrig har några baktankar, men jag tror att det är förbannat få. Och framförallt tror jag att det behövs fler. Kanske därför blir jag upprörd över folk som försöker ändra vissa lagar. Lagar som räddar liv. Det behöver inte handla om att ordagrant dö, men å andra sidan, att bli värdesatt på samma nivå som mögel - vad är det för liv?

Jag pratar om narkotikalagen och sexköparlagen. Vad vinner man på att låta folk fördärva sina liv? Argumenten som "dom-får-väl-göra-som-dom-vill", håller inte, tycker jag. Jag tycker inte att det är okej att en kille ska få spruta in en överdos heroin i armen och dö, och samhället rycka på axlarna och säga, "men han får ju skylla sig själv". Jag tycker inte heller det är okej att en tjej ska behöva tvingas in i prostitution bara för att arbetsförmedlingen inte just nu har något annat jobb att erbjuda. Men so what om hon får aids eller aldrig mer kan ha ett normalt liv, alla måste ju tjäna pengar.

Dom som vill ändra dessa lagar brukar ha argument som att "det är bra för då kan dom köpa bättre gräs" eller "då får dom i alla fall chans till bättre hälsovård". Är inte det bara ytterligare ett förtryck? I stället för att springa från alla problem borde vi försöka förhindra dem. Det tycker jag är det mest självklara. Och bara för att en lag inte kan hålla tillbaka alla brottslingar till 100 procent, borde det motsatta då vara mycket effektivare? Vad vill de som försöker ändra på lagarna få ut? Är det marioteten av dem som är missbrukare av olika slag? Det skulle jag inte tro. Men en sak förstår jag bara inte; varför vill man hellre stödja någons svaghet istället för att motarbeta den?


Om författaren

Författare:
Johanna Pettersson

Om artikeln

Publicerad: 02 feb 2003 11:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: