sourze.se

Bioetik: en kritisk introduktion

Ett nytt slags prästerskap har växt sig fram!

Om någon skulle fråga mig som funktionshinderrättsaktivist, vilka som skulle toppa min listan över personer som jag betraktar som de mest farliga för oss med funktionshinder, då skulle mitt svara vara bioetikerna. Enligt mig så överträffar de till och med skinnskallar och fascister, trots att deras ideologi ibland tycks komma från samma kärna.

Varför tycker jag då att bioetikerna är så pass mycket värre än nynazister eller nyfascister, ställer säkert sig säkert många frågan? Jo, därför att bioetikerna lever på skattepengar och på bidrag från rika institutioner. Jag ser dem som värre eftersom dessa "terrorister" sponsras av majoriteten av planetens alla stater. De, till skillnad från skinnskallar och fascister, sitter i den unika positionen att leka Gud. När de är de som faktiskt utbildar andra medicinska yrkesgrupper och samhällets elit i vem som ska få leva och vem som ska få dö.

Rent cyniskt är bioetiker, enligt min mening, försäljare av döden till samhället. De är kort och gott profitörerna på den globala vården och omsorgen i kris. De är döden bakom vetenskapens fina fasad, som i lovsång prisar den världsomspännande situationen av ransonerad sjukvård - där den mest ekonomiskt gynnsamma och minst resurstömmande får vård.
Bakom sina leenden har de ett oetiskt budskap som ser ut så här: när du planerar ett sjukvårdsystem, bestäm först vem som kan betala för den. Bioetikerna kallar sig tillhöra gräsrötterna, trots att det är gräsrötterna som ska bli bioetikernas försöksdjur. Bioetikerna ser positivt i en billig och tidig död, för det minskar kostnaderna.

"Förebyggande medicin driver upp de ultimata kostnaderna för samhällets sjukvård genom att förstora befolkningen av äldre och undermåliga. Barnet som skulle ha dött av polio växer nu upp för att bli en väldigt dyr man eller kvinna... God medicin håller sjuka levande, och på så sätt ökar antalet sjuka människor i befolkningen."
- Willard Gaylin, en erkänd bioetiker, citerad från Harpers Magazine, oktober 1993.

Notera hur Gaylin låter pengar väga mer än människoliv, se hur han delar upp människor i olika läger: "Äldre och funktionshindrade" mot resten. Titta noga hur han likt en medlem ur Ku Klux Klan skapar en hatisk "vi och dom"-känsla. Han förmedlar tydligt budskapet, som vilken enkel rasist som helst fast med andra parametrar, "De hemska funktionshindrade tar våra resurser från oss "Friska" och "Välartade".

Om du tyckte detta citat var hemskt, så blir det värre. Ställ nu det förra citatet som bakgrund till det här nya citatet: "Om vi antar att funktionshindrade inte har någon rätt till oändlig sjukvård eftersom ingen har en sådan rätt, är då inte den funktionshindrade moraliskt skyldig att etablera sina egna hälsoprioriteringar för sig själva inom ramen för en begränsad ekonomi? ... Jag tror att denna fråga kräver ett uppriktigt svar, smärtsamt som det kan verka för de funktionshindrade själva"
- Leonard Fleck, i ""Just Caring: Health Care and the Disabled," ur Medical Humanities Report, sommaren 1992.

Ursäkta mig men nu måste jag bli spydig. Ok, vi säger nu då att vi funktionshindrade går med på att slåss med varandra för en liten bit av "våran" tårta, vem är det då som skär upp bitarna? Bioetikerna? Portvaktning som Fleck föreslår är bara ett annat sätt att ransonera ut sjukvård. Trots sina mördande syften, så tillåts bioetikerna på skattebetalarnas pengar att lära medicinska yrkesgrupper att sätta samhällets hälsa och tillgångar främst, att räkna ut kostnaden av att ta hand om oss mot vårt uppskattade värde för samhället. I samhällets godvilja mot bioetikerna eller som de även kallas medicinska etikerna, så känns det som om läkarrättegångarna i Nürnberg 1947 aldrig har ägt rum. De är som bortblåsta.

En fråga som upprepas om och om igen, i mitt huvud är vad som har hänt med läkarnas känsla av plikt gentemot sina patienter? Svaret är kort och enkelt, den har ersatts med bioetik. För att knyta ihop denna påse, så ställer jag en fråga som jämbördig med sjukvården, är det inte dags för er verksamma inom vård och medicin att en gång för alla göra upp med den doktrin som bioetikerna eller medicinska etikerna dragit in från kylan? Är det inte dags för att göra upp med det ålderdomliga fascistiska spöket som så tydligt har börjat gå igen?


Om författaren

Författare:
Adryan Linden

Om artikeln

Publicerad: 25 jan 2003 12:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: