sourze.se

Mamma MIA

Dags för företagen att bestämma över våra länder.

Det nordamerikanska frihandelsavtalet, mera känt som NAFTA, har regler som tillåter företag att åtala kommuner, regioner eller till och med länder som vill "införa en progressiv social- och miljöpolitik". Denna regel ingår i NAFTA: s elfte kapitel och nu har den intresserat WTO, Organisationen för världshandel. WTO anser att NAFTA:s elfte kapitel är ett "uttryck för det globala kapitalets strävan att frigöra sig från alla hindrande regler som gäller för investeringar över nationsgränser".

Kapitel 11 ger företagen rätten att ifrågasätta lagar och regler i medlemsländer som ses inkräkta på möjligheterna till maximal vinst. Med kapitel 11 blir det olagligt att ställa krav på lokal anpassning, vinståterföring och teknik.

Exempel på det elfte kapitlets styrka kan hittas i till exempel Mexiko där det amerikanska företaget Metalclad ville starta en avfallsanläggning i ett område där risken för nedsmutsning av dricksvattnet var stort. Mexiko vidtog då åtgärder och förklarade området för en miljöteknologisk zon - en grön zon, med andra ord. Metalclad stämde då staten Mexiko för "tvångsinlösen av mark" och vann i NAFTA:s skiljedomstol vilket resulterade i böter på 150 miljoner kronor. Liknande avtal har nu väckts mot Kanada och mot den nya miljölagen i den amerikanska staten Kalifornien.

Sedan 1998 har WTO försökt införa ovannämnda regel in i regelverket under beteckningen MAI, Multilaterala Investeringsavtalet. Efter de massiva protesterna i Seattle 1999 lades projektet på is, men nu är förslaget tillbaka och har fått den nya betäckningen MIA, antagligen för att lura bort kritiker. Med andra ord är det dags för protester igen, men varför ska man protestera?

Svaret är ganska enkelt, MIA ger företagen rätt till att göra vad de vill, vinsterna blir viktigare än allt annat. Visst har detta alltid varit fallet, men med MIA får företagen lagen på sin sida. Miljöpolitik blir brottsligt, det samma gäller stora delar av socialpolitiken, där till exempel arbetares rättigheter ingår. Med MIA kommer företagens vinster i centrum och inget löjligt såsom miljö eller människor får komma i vägen.

Håller vi tyst så lär vi se en värld inte helt olik de apokalyptiska exemplen vi bevittnar i många löjliga science fiction filmer. Min syn kan tyckas överdriven men vi har ju redan vållat vår värld så stor skada att den kanske blir omöjligt att reparera, mer påfrestningar i form av MIA kan bli droppen som får bägaren att rinna över.

Jag vill inte lämna en sådan värld åt mina barn, vill du?


Källa: Kommunalarbetaren 1, 2003


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 18 jan 2003 12:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: