sourze.se

Som en svan på öppet vatten

Jag har tidigare skrivit om swan-plantan på sourze, en
planta köpt i ett växthus på Nya Zealand.

Det är en planta som min man sa skulle dra till sej monarkfjärilar.

Jag trodde dom skulle komma flygande för att pollinera plantan, men icke dom kommer helt obemärkta och lägger ägg som växer och blir till kokonger som skiftar i underbara färger ifrån grönt till guld och svart. Som rymdägg!

Lagda av aliens!

Ägg blir larv blir kokong som äter upp plantan och sen blir fjäril och flyger iväg.

Underbart vackert!

Jag tittade på plantan som var helt uppäten, härjad,
och undrade varför heter den swanplanta ?

Joo, sa min man, den kommer att växa upp igen och blomma med små oansenliga blommor som fröar till sej och blir en
fröliknande historia som när den faller av och hamnar i närmaste vattendrag eller vattenpöl flyter och ser ut som en svan, jag väntar och väntar och det kommer nya ägg-larver-fjärilar, plantan äts upp igen och igen och blir aldrig färdig!

Grrrr, väntan på monarkfjärilen har nu bytts ut mot dumma fjäril som ödelägger plantan innan den är färdig! :

Nu så kom det äntligen små blomställningar med ljusgulgröna blommor som blev till hasselnötsstora knoppar, svårt att förklara, det är som en halv avhuggen tumme i storlek, ljusgrön, med fjun, stjälken dom hänger på bryts av och följer med när den duniga bollen trillar av, stjälken står rakt upp som halsen på en svan.

Jag tog en av dom och la i scannern och så här ser det ut.
svanhalsstjälken blev platt och syns inte så bra, men bollen syns och fjunet syns. Tänk er tumstorlek och att den blir dubbelt så stor innan den faller av, den här har jag brutit av.

Jag skulle vänta ett tag till för dom blir dubbelt så stora när dom är färdiga, men jag är otålig.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 14 jan 2003 13:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: