sourze.se

Det svarta guldet

Om industrins svarta blod och Irak.

Vårt samhälle är oljeberoende, det kan ingen förneka. Olja är makt, olja är det som får världens kugghjul att gå runt. Inte konstigt då att olja är en krigsfaktor. Inte konstigt då att mellanöstern är så krigsdrabbat som det är. Oljan är lika svart som sitt samvete...

Jag märker att amerikaner och britter blir inte så lite upprörda när man säger att de vill gå i krig mot Irak för oljans skull, de förnekar detta med starkaste ordalag. Amerikanerna försöker övertyga omvärlden och antagligen sig själva om att de vill anfalla Irak för världsfredens skull och ibland på grund av kriget mot terrorism när det passar. Sanningen är att ovannämnda faktorer är endast en mycket liten del av helheten, den största anledningen till ansträngningarna att få fram ett krig mot Irak är just oljan.

Irak har på grund av sanktionerna 120 miljarder fat olja liggande i reserv, den största ansamlingen i världen idag. Och då räknas inte all den olja som fortfarande ligger under jord. På grund av amerikansk politik har Irak skrivit avtal endast med ryska och franska oljeföretag, med andra ord blir den amerikanska oljeindustrin snuvade på en fet oljevinst. Enda sättet att få fram en ändring på detta är att störta Saddam och därmed inleda nya förhandlingar om oljan med det nya styret. Amerikanerna vet att det nya styret kommer att vara ganska tacksamt gentemot USA och kommer då att ge amerikanerna förstahandsvalet på den irakiska oljan. Detta är också anledningen till att Ryssland och Frankrike motsätter sig ett krig, de gör det inte för att de är humana, de motsätter sig ett USA-lett krig på grund av rädsla att förlora oljan som de nu har i sin hand.

Den amerikanska regeringen försvarar sig med att endast 12 av den totala oljan som används i USA kommer från mellanöstern. Därför borde den irakiska oljan rimligtvis vara ganska ointressant för USA. Jag undrar vem det är de försöker lura? Det spelar ju ingen roll var oljan används, det enda som spelar roll är vem som vinner på att sälja oljan och just nu är det definitivt inte den amerikanska oljeindustrin.

Som irakier har jag mina egna idéer som antagligen låter hur dumma som helst i någon annans öron. Jag vill se vinsterna från den irakiska oljeförsäljningen i handen på regimmotståndare inne i Irak, jag är ganska säker på att pengarna kan få fram ett maktövertagande inne ifrån, särskilt om det förekommer ett brett stöd från omvärlden. På så sätt skulle man bli av med Saddam och Baathpartiet samtidigt som få civila offrar sina liv på grund av bombregn. Efter maktövertagandet skall oljevinsterna då vara i det nya demokratiska styrets hand och då användas för att återuppbygga det Irak som har stått stilla i tolv år på grund av Förenta Nationernas sanktioner.


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 14 jan 2003 16:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: