sourze.se

Sju års fängelse för ett skämt

- om förtrycket i Burma

Mustasch brothers comedi trop är en "a-nyeint", en form av burmesisk underhållningssällskap som reser runt i olika byar och underhåller med traditionsenlig musik, dans, och sketcher. Mustasch Brothers består av de tre komikerna och till gruppen hör även tio dansare och åtta musiker. De är verksamma i militärdiktaturen Myanmar som innan generalerna bytte namn hette Burma. Den fjärde januari 1996 på Myanmars befrielsedag så uppträdde halva sällskapet på det demokratiska partiets, som kämpar en ojämn kamp mot militärdiktaturen, fest i huvudstaden Yangoon.

När sällskapet efter några dagars fest kom tillbaka hem till sin stad, Mandalay i norra Myanmar blev alla arresterade av polisen. Alla i sällskapet utom två komikerna släpptes nästan omgående. De båda komikerna fick en två månader lång rättegång och dömdes till sju års fängelse för "att ha hånat den styrande regimen" - för ett skämt.

De första två månaderna av straffet avtjänade de båda på ett arbetslägret Kyein kranka, i Myanmars nordligaste region. En anstalt till för grova våldsbrottslingar, där de fick gå med ett stålrör mellan benen och arbeta tolv timmar dagligen med att hugga sten - för ett skämt.

Efter två månaders straffarbete blev de båda komikerna separerade till olika fängelser. Många frihetskampar och komiker världen över engagerade sig i deras kamp och de båda släpptes från sina fängelsestraff efter 5 år och 6 månander - för ett skämt.

De kom hem till sina familjer och till övriga sällskapet som hade hållit föreställningar under alla åren. Genast så började de ge bejublade föreställningar med en fulltalig trupp igen i sin lilla bostad. Bland besökarna fanns alltid några från den militära underrättelsetjänsten som registrerade allt som hände under föreställningen. Elva dagar efter hemkomsten från fängelset så blev äldsta brodern hämtad och polisen som berättade att ordföranden för Mandalay Peace and Development Council Överse Tin Tung hade beordrat att inga fler föreställningar fick ges. Om man bröt mot förbudet så skulle hela familjen arresteras - för ett skämt.

Så, den 25 juli 2001 gav de sin sista föreställning. Nu tvingas de leva på bidrag från turister och vänner så att inte staten lyckas med sitt mål; att svälta ihjäl dem. The Mustasch Brothers hoppas dock på att omvärlden an en gång skall utöva tryck på staten och Tin Tunn för att tillåta deras föreställningar - för ett skämt:

"Förr kallades tjuvar för tjuvar, nu kallas de medarbetare" - var skämtet som orsakade många års lidande


Om författaren

Författare:
Fredrik Rönning

Om artikeln

Publicerad: 13 jan 2003 14:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: