sourze.se

65? Ät gröt med sugrör

Regeringens dråpslag mot pensionärerna.

För en tid sedan infördes ett högkostnadsskydd för pensionärer som behöver tandvård. Ingen över 65 år ska behöva betala mer än drygt sju tusen riksdaler för tandbehandling.

Uppenbarligen har många inte haft ekonomisk möjlighet till regelbunden tandvård då det kommit in 30 000 ansökningar! I Skåne sitter handläggarna med en hög av inte mindra än 25 000 ärenden de inte hunnit behandla.

Översätter man detta från ärenden och ansökningar till en mer human syn innebär det att väldigt många människor väntar på att få besked om de ska få tänder i munnen eller inte.

De vet ännu inte om ansökningarna godkänns och många vet säkert inte heller att de blivit grundlurade av regeringen.
Det kommer inte alls att kosta så pass lite som sju tusen sparade slantar.

Materialet för behandlingen ingår nämligen inte! Tandläkarens arbetstid i form av att dra ut tänder, rensa och förbereda för eventuella bryggor och implantat ingår - sedan är det stopp.

Jag har förstått att många startar sin behandling under tiden de väntar på besked från försäkringskassan. Detta innebär alltså att många drar ut dåliga tänder och så att säga rensar upp i munnen för att sedan ganska snabbt få nya tänder då byråkratin malt ärendet färdigt.

Tragiskt; för då ärendet godkänts kommer många inte att ha råd med materialkostnaden som kan landa på upp emot 30-40 tusen.

De pengarna är det många som inte har. Ska de behöva gå delvis eller helt tandlösa i dagens Sverige? Inte bara det att det syns att man inte ekonomiskt prioriterar tandläkaren,det är säkerligen inte särskilt uppmuntrande för ens självförtoende heller. Att inte kunna skratta utan att dölja munnen och att inte kunna tugga en köttbit.

Skulle Persson vilja vara tandlös och äta gröt med sugrör då han blir pensionär? Jag tror inte det.


Om författaren

Författare:
Gunilla Grönvall

Om artikeln

Publicerad: 10 jan 2003 16:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: