sourze.se

Vånda på månda

Årets första skälvande dagar.

I morron är det trettondag och ute knarrar snön i riktig midvintertid och kylan biter med isiga tänder i allt varmblodigt. Igår visade termometern minus 27, vedlidret är fyllt av ved från förra höstens stormfällen, tack för det, och sprakar i kakelugn, vedspis och kaminer. Lade mig en kväll full av skräck över mänsklighetens grymhet efter att ha läst en artikel i tidningen. Några soldater i Afrika mötte en gravid kvinna på vägen och slog sinsemellan vad om vilket kön hennes foster hade. Därefter sprätte de upp henne med en machete och tittade efter.

Rannsakade mänskligheten innan jag slutligen somnade. Slutsatsen densamma; grymheten kan nog aldrig någonsin på jorden bli så utstuderat hemsk som den mänskliga. Man borde inte läsa tidningar eller se på tv. Man borde leva i sin egen lilla ombonade värld med väl utvald tidsfördriv som höjer och förädlar, inte skänker oresonlig skräck och grubbel för frågor ingen kan besvara. Varför kvinnokroppen som är hemvist för nytt liv blir vapen för att komma över lust och land. Bevare för avtrubbningens likgiltiga omslagspapper. Hur kan de som kämpar för mänskliga rättigheter se någon mening med ett arbete till synes utan slut? Och ändå bevara sin andliga jämvikt?

Världen är otroligt vacker, snön dunmjuk och ren. Det jag väljer att inte vilja se gör mig inte mycket men i alla fall lite gladare. Den har ju ändå alltid funnits där, grymheten, bara mig ovetande. Att bevara glädjen trots vissheten att människan är ett djävulens odjur, det är levnadskonst in sino prydno.

Åren går i långdans, skogen susar likadant efter tusen år och molnen går däröver. Hur mycket männskan än kalhugger, utfiskar, tillverkar kärnbränsle och tappar råolja på fel ställe verkar det i det långa loppet, sådär om femtusen år, inte mycket mer än som en myggas pink i havet. Så vad gör det om jag raderat ut julens bilder på tjocka släkten i misstag vid överföringen från digitalkameran till datorn? Eller om den nakna kockens julglassbomb jag gjort till efterrätt inte fattar eld vid flamberingen? Nya tider kommer med nya tag och liljorna de växa upp om våren.


Om författaren

Författare:
Solveig Sjöskog

Om artikeln

Publicerad: 05 jan 2003 14:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: