sourze.se

Hellre kexchoklad än supersmal

Appa, appa. Bort med fingrarna från pizzan, nu är det inte dig vi ska tillfredställa utan andra.

Jag är ingen robot, jag påverkas. Jag påverkas varje dag av olika saker. Jag påverkas av media, vänner och familj. Jag påverkas av ovänner också. Hela tiden, jämt och ständigt. Vad jag då får göra här är ett val, det är då vi börjar snacka svag och inte svag.

- Hej, din frisyr är ful.

Säger någon så till mig påverkas jag, jag blir ledsen. Okej, nu har vi kommit dit, nu är jag påverkad. Vad gör jag då? Ska jag gå till frisören nu då, trots att jag råkar gilla min korta lugg? Ska jag fråga den personen: "Jaha, och vilken frisyr tycker du jag ska ha?" Och sedan klippa mig så? Bara för att jag är påverkad. Eller ska jag titta mig i spegeln och tänka "Fan, min lugg är riktigt fin, jag trivs med den. Gör inte andra det är väl det deras problem"

Jag skulle kunna ha en kropp liknande Izabellas om jag velat, jag skulle kunna leva på morötter, träna i all oändlighet och bortse från sötsaker och sådant. Men när jag tittar mig i spegeln ser jag inte bara en tjej med putande mage, jag ser tjejen som dricker en kopp varm choklad med grädde när hon känner för det. Jag ser tjejen som nallar paradisbitar tills bara de äckliga finns kvar. Jag ser tjejen som kan äta pannkakor till frukost om hon vill. Jag ser tjejen som mår bra, inuti.

Jag ser inte hur man om man är en vuxen kvinna kan titta på en kropp som Izabellas och tänka. Tja, varför inte? Sådär borde jag nog se ut. Killarna kommer flockas.

Både ni och jag vet att hon är retucherad, både ni och jag vet att hon, i den ålder och som mamma, inte kan leva ett vanligt liv för att få den kroppen. Och ändå är det något ni eftersträvar.

Jag kan säga såhär, en kille som hellre vill ha en tjej som petar i sin sallad och som inte kan äta tårta på sin födelsedag vill jag inte ha. Han kan få drömma om sin bondbrud som aldrig dyker upp. "Vi är iallfall snygga på bröllopsfotot." Grattis.

Det är mycket möjligt att anledningen till att jag tycker Izabella är snygg är att media sätter idealen. Men vad spelar det för roll? Ni kommer aldrig kunna ändra saker och ting genom att kladda på affisher. Ni kommer aldrig göra någon skillnad genom att gnälla och låta allmänt svartsjuka. Lär er att älska er själva istället. Vad som än gör att jag tycker snygga tjejer är snygga måste jag kunna titta på dem utan att känna att jag ska vara som dem.

Precis som man när man var liten lärde sig att andra kunde rita finare eller kanske sjöng bättre. Men att någon annan är bra på något utesluter inte att man själv kan vara det.

Så snälla rara ni, innan ni kladdar på en affish nästa gång eller tjurar över att jag tycker Izabella är snygg inse att jag säkert tycker att många av er är snygga också. Det ena utesluter inte det andra och vi har alla olika smak. Någon som enligt "idealen" inte är snygg men som är smart eller snäll eller rolig kan vara mycket mer attraktiv än en fotomodell.

Tänk om det var så att alla människor tyckte bäst om supermodeller. Då hade vi snart varit utrotade. Som tur är är vi alla fina, på vårt sätt.

Så ta ett djupt andetag, ät en chokladkaka och må bra.


Om författaren

Författare:
Lise Lindgren

Om artikeln

Publicerad: 17 dec 2002 09:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: